Сряда, 27 Яну 2021
    
Поморие

Единствена по рода си изложба представя богатото християнско наследство на Поморие

  19.07.2020 10:25  
Единствена по рода си изложба представя богатото християнско наследство на Поморие

В деня, когато Православната църква чества Света великомъченица Марина, Исторически музей – Поморие представи първата по рода си изложба  „Православието в Поморие – минало и настояще”. Експозицията е посветена на богатото християнско  наследство на Поморие – на неговите духовни традиции и религиозни деятели.

Кметът Иван Алексиев приветства гостите на събитието с думите: “Още от древността Поморие е бил важен духовен център. Анхиало е бил люлката на християнството в миналото, бил е важна митрополия с много ерудирани духовни водачи. Всяка година Поморие става център на православието и православната музика с провеждането на международния фестивал „Света Богородица – Достойно Есть”. Богатата християнска история е съхранена и в храмовете на града, сред които единственият мъжки манастир на българското Черноморие – „Свети Георги” и най-старият действащ храм „Преображение Господне”.  Тази изложба показва значимата роля на Анхиало в миналото и на Поморие в настоящето за запазване на християнството и за огромната роля на града ни за развитието на Черноморския регион. Благодаря на директора на музея Антон Карабашев, на организаторите и спомоществователите”.

Сред присъстващите бяха председателят на Общинския съвет Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, почетният гражданин на Поморие Теодоси Гуджуков, доц. Олег Александров, представители на Регионален исторически музей Бургас, общественици, жители и гости на Поморие.

Изложбата бе открита с водосвет, отслужен от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей, както и с песнопенията на дамски хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично”.

„Древният Анхиало е уникален град, в който може да се проследи историята на Църквата от апостолско време до днешни дни. Град, в който са проповядвали апостоли и мъченици, който е родил вселенски патриарси и борци за вярата. Навярно от там е и благословението на земята и лозите, както и на лечебната сила на калта.”, каза епископ Иеротей.

Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” в Исторически музей – Поморие, разказа за съдържанието на изложбата, в която могат да се видят средновековни стенописни фрагменти, кръстове-реликварии, образци на иконографското изкуство от XVIII – XIX век, красива църковна утвар, богослужебни одежди, книги и други. В близките дни предстои да станат част от експозицията плащаница, дарение от църковното настоятелство при храм „Св. Рождество Богородично”, която в момента е предоставена за реставрация, както и копие на Анхиалската кондика от XIX в.

Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил