Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Лице от протестите в Бургас емигрира в чужбина заради дъщеря си

  17.07.2020 11:51  
Лице от протестите в Бургас емигрира в чужбина заради дъщеря си

Ина ПЕТРОВА

Преди десетина дни хората с увреждания у нас извоюваха валидността на ТЕЛК-решенията им да важи до 30 септември. Поредната им битка, спечелена с протест - този път символичен, пред вратите на здравния министър. Бургазлийката Недялка Гръкова е калена в битките на майките на деца с увреждания. Помним я от предните редици, зад инвалидната количка на своята дъщеря Таня. Сега не участва. Направила е своя избор в името на Таня и от началото на годината се е установила във Франция.

Макар и от разстояние, Недялка Гръкова живее с проблемите на хората с нейната съдба тук, в България. Казва, че всичко у нас става бавно и трудно. И разказва как я е посрещнала социалната и здравна система във Франция. Една чужденка с 26-годишна дъщеря с детска церебрална парализа.

„Абсолютно всичко това, което трябва да се случи пред ТЕЛК, го прави личният лекар. Има досие, което се дава от службите, с  въпроси и по определени критерии се определя какво е нужно на човек с увреждание – кинезитерапия, психолог, невролог, колички, лаптоп, който да не е с ръце, а с гласови команди и т. н.“, споделя Недялка.

Дъщеря й вече има здравна карта във Франция. Въпреки че Таня, според информацията в здравния картон от България, е с умствена изостаналост, двете с лекарката завързват разговор. С помощта на преводач, разбира се. Тези способности на младата българка изумяват лекарката, която въобще не очаквала тя да говори. Усъмнила се в написаното в картона.

„Беше възмутена и от това, че не е ходила на масово училище и не е продължила да учи.  Тя е ментално съхранена. Стана й интересно, тъй като в картона й пише, че е с много малко речников запас. Питаше я различни въпроси и тя отговаряше, аз няма как да я науча наизуст на това“, разказва още бургазлийката.

ТЕЛК-решението на дъщеря й вече е пожизнено, тъй като е на 26. Но майка й много точно си спомня как преди това в България са ходили на 2 години за подновяване. „Това заболяване е стационарно и няма как да се промени. Тя е със 100% чужда помощ и специално за нашето заболяване – детска церебрална парализа, то няма как да се промени“, посочва Недялка Гръкова.

Сега тя е асистент на Таня. Но за разлика от България, където като такава върши всичко сама, сега ще има помощник. Бургазлийката споделя как лекарката къде на шега, къде наистина й се скарала, че тя сама я извежда, пренася, вдига и т. н. „Така не може“, отсякла докторката. Сега два пъти седмично ще идва да й помага човек. „После мога да ползвам различни системи, които се слагат в стаите за повдигане, което улеснява родителя. Има много човешки неща“, споделя майката.

Първоначално не мислели да остават във Франция, но сега Недялка казва, че вероятно ще го направят. В името на дъщеря й и това тя да се чувства по-добре. Не е оптимист за случващото се в България.

„Не съм първият родител, който е решил да емигрира заради детето си. Това трябваше да го направя още преди години“, разсъждава бургазлийката.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил