Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

"Меден рудник“ става на 100 години, търсят се стари снимки за изложба

  16.07.2020 11:48  
\

Бургаският жилищен комплекс, за който се разказват най-много легенди и вицове, мястото, където хиляди млади семейства са отгледали и отглеждат своите деца, навършва 100 години! Това е прочутият "Меден рудник".

Историята на днешния гигантски жилищен комплекс, за който се твърди, че има повече население от съседните областни градове Ямбол и Сливен, е тясно свързана с тракийския въпрос. През 1913 г. близо до чешмата Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства бежанци от Беломорието. Тогава тази територия е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя.

През 1920 г. Община Бургас отстъпва и узаконява земята на бежанците, наричайки махалата Кара баир (Черни връх). Името е сменено на "Меден рудник" през зрелия социализъм. Тогава комплексът е застроен масово с панелни жилищни блокове, в които се настаняват млади семейства, дошли да търсят препитание и бъдеще в Бургас.

През 2010 г. бе възобновена традицията в "Меден рудник" да се провежда ежегоден празничен събор. Той се организира с финансовата подкрепа на Община Бургас, ентусиазма на екипа на народно читалище "Паисий Хилендарски 1928" и активното участие на родолюбиви жители на комплекса.

Тази година съборът ще се проведе на 19 септември и ще бъде посветен на 100-годишния юбилей. Както винаги, "Меден рудник" ще празнува с богата фолклорна програма, спортни и други игри. Заради очаквания голям интерес към събитието, по предварителни планове се променя мястото. Идеята е съборът да се проведе не до 128 бл., а на бившето опитно поле до кръстовището ул. "Кооператор" - ул. "Петрова нива".

 

* Много искаме да направим една интересна фотографска изложба, която да покаже как Кара баир/"Меден рудник" се е променял през изминалия век и какви хора са живяли тук! Ако можете да помогнете с нещо от личния си архив, занесете стари снимки в кметството (ЦАУ "Възраждане") или в НЧ "Паисий Хилендарски 1928" на ул. "Въстаническа" - до Старата поща на комплекса. Снимките са скъп спомен и ако не искате да ги подарите, можем да ги сканираме и да ви ги върнем, пишат от пресцентъра на Община Бургас.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил