Сряда, 27 Яну 2021
    
Айтос

Пиргос бил пристанище на „богохранимия" Айтос

  13.07.2020 14:41  
 Пиргос бил пристанище на „богохранимия\

Петър ПАНЧЕВ - краевед

В историческата наука се срещат колкото интересни, толкова и забавни факти. Един от тях е, че в продължение на няколко века, скелята Пиргос, на мястото на сегашния Бургас, е била пристанище на „богохранимия" град Айтос, а селището е влизало в състава на Айтоска каза (околия). Откъде научаваме всичко това ли?!

От статия, поместена в "Известия на Бургаския музей", т.VІ, 2018 г. "В османските регистри е записано, че в периода 1516-1542 г. и по-късно, земята, върху която днес е разположен град Бургас, е била ненаселена, и е била обработвана от население отвън. Принадлежала на Искендер паша, военачалник, везир и управител на Босна, който през 1502 година утредява тук вакъф. В границите на вакъфа влизало и село Ълъджа (топъл минерален извор), или т.н Палео Баня, посочено в османските регистри като "Черчикьой", в каза Айтос. В регистър от 1530 г., Пиргос все още е сочен като "мезра" - без население и бил административно обвързан с каза Айтос. Тази обвързаност на Пиргос с Айтос, и в негово подчинение, се запазила чак до средата на ХІХ век, т.е. в продължение на няколко века. От скелята Пиргос, айтоските търговци и земеделци изнасяли селскостопанска продукция, кожи, сирене, мед, восък, грънци, изделия от мед и др.

В свое изследване, базирайки се на документи, които безпристрастно е проучил, проф. Айверди посочва, че "Бургас в миналото е бил незначително място... В документи за дейността на вакъфа на Искендер паша се сочи като село, а задължението му било да бъде скелята на Айтос. А град Айтос е наричан "mahruse" - богохраним, което го определя като значителен град по тогавашните османски стандарти.

Едва в средата на ХІХ век, и в резултат на Танзиматските реформи  в балканските провинции на Османска Турция, вече известното пристанище и селище Пиргос/Бергоз е откъснато от Айтос и обявено за център на самостоятелна каза.

По-късно, на община Бургас са отстъпени и минералните бани - известните в продължение на векове Айтоски минерални бани, древните Аква Кадиле. Бургас окончателно се откъсва от опеката на Айтос, продължила с векове, а Айтос е включен в окръг Бургас (сега област). Така, след ХІХ век, ролите на двата съседни града се разменят.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил