Събота, 31 Oct 2020
    
Бургас Култура

Три вечери на две сцени пеят бардовете в Бургас

  09.07.2020 18:01  
Три вечери на две сцени пеят бардовете в Бургас

На открита сцена „Охлюва" ще звучат песни на световноизвестни бардове - Боб Дилън, Жорж Мустаки, Ед Шийрън, Борис Гребеншчиков, а също така и на българските - Мария Нейкова, Пламен Ставрев и др.

За 12-а поредна година в Бургас си дават среща бардове от различни краища на България. Тук пристигат 18 индивидуални изпълнители, 6 дуета и 3 групови формации. На открита сцена „Охлюва" ще се изявят участници от Русия и Украйна. Фестивалът „Солени ветрове" ще завладее две сцени. На 9-и юли (вчера) авторски песни и кавъри на младежи до 35 години и групи звучаха на сцена „БулевАрт", улица „Богориди" (до Часовника). Концертът започва от 18.00 часа. По традиция следващите два дни лиричните песни ще звучат от открита сцена „Охлюва" на Културен център „Морско казино". Проявите започват от 17.30 часа.

 „Преосмисляме ценности, особено през последните месеци, и разбираме с пълна сила колко е важно да си свободен. Светът не може вече да бъде същият и затова е толкова важно да знаем какви сме ние самите. А това е голямата тема, за която пеят бардовете. Бардът е човек, който не само сам съчинява и изпълнява песните си, но е и винаги социално ангажиран" - споделят поетите с китара.

Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове" е фестивал с представителен и конкурсен характер.

Жителите и гостите на Бургас ще имат възможността да видят и чуят млади таланти, подкрепени от бургаски бардове и групи, в концерта „Песента на изгрева / The sunrise song".

В „Песента на барда" ще чуем премиерни изпълнения на авторски песни и на утвърдени наши бардове - песни, трептящи в съзвучие с нашия живот, нашите проблеми и нашите радости.

Един от любимите на бургазлии концерти е „Кучешката вахта", в който бардовете ще представят свои сатирични и хумористични песни и скечове.

В концерта „Бардовете по света" ще звучат както песни на световноизвестни бардове - Боб Дилън, Жорж Мустаки, Ед Шийрън, Борис Гребеншчиков, така и на българските - Мария Нейкова, Пламен Ставрев и др.

В конкурса „Срещу вятъра" ще чуете 9 нови авторски песни с гражданска позиция.

Концертът, посветен на Владимир Висоцки, ще ни припомни едни от най-известните песни на барда. Проектът е финансиран със съдействието на Община Бургас.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения
Христина Христова: Нинова искаше оставката на Борисов от ефира на БНТ, но я сложиха в един кюп със защитничката му Дариткова
  30.07.2020 15:10      

И между другото, БСП не е управлявала с ГЕРБ, за разлика от вас, гневно отбелязва Христина Христова.