Понеделник, 30 Nov 2020
    
Камено

Съдът върна на работа учителка, уволнена заради тормоз над деца

  08.07.2020 11:31  
Съдът върна на работа учителка, уволнена заради тормоз над деца

Учителка в детска градина, която е била уволнена след скандал и обвинения, че е биела децата с пръчка, е възстановена на работа след спечелено дело в съда.Случаят е от град Камено.

Миналата година родители се оплакали, че децата им са били бити от  възпитателката Мариана Раданова и тя е била уволнена дисциплинарно. Завела обаче дело срещу общината и детската градина и го спечелила, въпреки показанията на психолозите, че е осъществяван тормоз върху децата.

На 25 март миналата година малкият Стилян се прибира вкъщи и се оплаква на майка си, че е бит, получил два шамара, защото плакал, че му се ходи до тоалетната, после възпитателката го  ударила с гегата. Майката вечерта се свързва с другите родители, те имат същите опасения за децата си. 6 семейства са подалите жалби за тормоз.

На 26 март директорката Донка Димова иска писмено обяснение от учителката, но такова не получава. Свиква се родителска среща, където въпросната Мариана Раданова присъства, отрича, но отказва да се подпише в присъствения протокол.

Бистра Костадинова е родител на едно от тормозените деца. След дни дъщеря й разказва, че децата са били набити с пръчка, защото не са искали да спят. Други родители също споделят за случващото се.

„Тояжката е плашилото, което стои зад ъгъла. Безспорен факт е, че е ползвана рядко, но е ползвана. Самото психическо насилие не е малко, децата го помнят. Правих им атестиране доста време след историята. Поне половината съобщаваха, че са удряни и нагрубявани”, разказа Кети Байчева – психологът, говорил и с децата, и с родители, и с преподавателката.

Директорката на детската градина по това време решава да уволни учителката. Тя заяви, че е подтикната от желанието си за опазване на здравето на децата.

„Имах шест сигнала срещу учителката. След проведена родителска среща, тя така и не се извини на родителите. Госпожа Раданова отричаше да е ползвала тоягата”, разказа бившата директорка.

Настоящото ръководство е длъжно да възстанови възпитателката на работа след решението на съда. А общината е осъдена да плати 8 000 лв. обезщетение на Мариана Раданова.

„Всичко това са долни лъжи, които са насочени към оронването на авторитета ми. От 2010 година работя в тази градина и никой не се е оплакал от мен. С тази коледарска гега потропах само по земята, за да предизвикам шум и да ги укротя. Всички обвинения бяха доказани като неоснователни”, заяви тя.

Родителите са категорични, че ако възпитателката се завърне на работа, ще отпишат децата си от детската градина.


Анкета

Притеснява ли ви втората вълна от коронавирус?


Резултати

Мнения

Мнения
Корнелия Нинова: Само машинното гласуване е гаранция за честни избори
  31.08.2020 14:07      

Нито протестът, нито нашата категоричност ще имат смисъл ако не извоюваме честни избори“.