Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

На фона на ниските резултати: Бургас има пълна отличничка от малките матури

  08.07.2020 10:09  
На фона на ниските резултати: Бургас има пълна отличничка от малките матури

Дона МИТЕВА

Три са пълните 100 точки от Националното външно оценяване след седми клас за цялата страна. В Бургас е едната максимална оценка.  Другите две са във Варна и Плевен. Теодора Стоянова от ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, училище, което тази учебна година за първи път има седмокласници, е момичето, дало максимален резултат.  

В разговор с Теодора  разбираме, че тя вече е предпочела Немската гимназия за свое бъдещо училище в Бургас. Подаването  на документите за участие в приема приключи.  До 13 юли включително следва обявяването на списъците с приетите ученици на първи етап на класирането.

 „Последните месеци имахме непрекъснато тестове. Както знаете, подготовката ни бе онлайн заради пандемията.  По математика ни даваха по два теста седмично, а и по български също. Като цяло дължа подготовката си на моите преподаватели по тези предмети - Полина Димитрова –  по математика и Иванка Драгиева – по български език и литература. На уроци съм ходила само когато нещо не разбирам“, разказа за подготовката си Теодора. И доказа, че до голяма степен частните уроци са излишни.

Майка на ученичка в същото училище публикува резултатите на дъщеря си, които са 91 точки по български език и литература и 87 по математика и обяви, че са постигнати без частни уроци.

„Гордеем се с първопроходниците на училището, с техните учители и сме благодарни на родителите, които преди три години ни се довериха и поставихме едно вече безпрекословно успешно начало“, коментира директорът на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ Михаил Ненов резултатите на първия випуск седмокласници.

В първата десетка на училищата с най-високи резултати е ППМГ „Акад. Никола Обрешков", където 103 седмокласници се явиха на националното оценяване. От тях 31 показаха над 90 точки по български, 72 над 90 точки по математика, а кръгло 100 точки по същия предмет са изкарали 24 деца. Но там няма ученик, който да е оценен със 100 точки и на двата предмета.

На трето място в бургаската класация се нарежда ОУ „Антон Страшимиров“, следва ОУ „Васил Априлов“.

Като цяло изводът на просветното министерство е, че и по двата предмета учениците от тазгодишния випуск в страната са показали по-слаби резултати, сравнено с миналата година.

„Остават много ниските резултати по математика“, призна просветният министър Красимир Вълчев. Голям процент ученици имат трудности и са демотивирани по предмета. По думите му резултатите по математика са „тревожно ниски". По математика децата се справят трудно със задачите, които са свързани с проценти, обясняват експертите.  

От резултатите по български език и литература става ясно, че голяма част от седмокласниците не владеят добре книжовноезиковите норми. Близо 47% от децата имат по 0 точки на 25-и въпрос от теста, при който трябва да се напишат няколко реда от цитат от изучавана творба, посочват факта от министерството.

Повечето са успели да преразкажат текста в последната задача, но невинаги текстът им е бил фактологически верен и подробен.

Каре:

В топ 10 на училищата с най-висок резултат по БЕЛ са:

  1. МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна (90,43),
  2. МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив (90,11);
  3. ЧОУ „Света София“ – София (89,23),
  4. СМГ „Паисий Хилендарски“ – София (88,46),
  5. ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас (86,16),
  6. ПМГ „Сергей Корольов“ – Благоевград (85,46),
  7. МГ „Баба Тонка“ – Русе (85,15),
  8. ПЧМГ – София (84,62),
  9. ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен 82,14)
  10. 10.          ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково (81,86).

В призовата десетка по математика влизат:

  1. МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна (96,45),
  2. ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас (95,34),

3. ПЧМГ – София (95,21),

4. СМГ „Паисий Хилендарски“ – София (94,46),

5. МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив (92,26),

6. МГ „Баба Тонка“ – Русе (90,11),

7. ЧОУ „Света София“ – София (89,90),

8. ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ – Благоевград (89,66),

  1. ППМГ – Ловеч (85,81),  и
  2.  ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора (81,82).

Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил