Петък, 29 Яну 2021
    
Бизнес

Недостиг на спасители по морето

  07.07.2020 11:38  
Недостиг на спасители по морето

Дона МИТЕВА

Недостиг на спасители за морските плажове се чувства и в момента. Това информира старши спасител и секторен отговорник Петър Русев, чийто живот минава във взиране в морската шир и опазване живота на плажуващите.

„Дори на бургаския централен плаж трябват още спасители. Като дойдат при нас хора на Северния плаж, ги изпращаме при колегите. Тези промени, които се предлагаха за облекчение на концесионерите: да бъдем по един спасител на смяна и постовете да са на по 150 метра, изиграха лоша шега. Благодарение на сериозния отпор, който дадохме от бранша, не се прие това да сме по един на пост, което продължавам да твърдя, че не е по силите на който и да е. На девети юни обаче се реши, че постовете ще бъдат на 150 метра. Говореше се, че на градските плажове постовете  ще си останат на сто метра, е, не се случи. Добре поне, че сме по двама“, коментира Русев.

Трудното тръгване на туризма по морето заради пандемията се отрази и на водните гардове. Свободни места има. Доказателство за това е и фактът, че от последните 16 души, които изкараха курсовете за гардове на море преди броени дни, десетина от тях вече работят.

Чакането до началото на юли  накара доста опитни спасители да търсят друга работа или да отидат на басейн. Особено хора от вътрешността на страната, които имат и алтернатива да си изкарват парите и на друго поприще.

Заплатите си остават горе-долу на миналогодишното ниво, макар концесионерите да намалиха цените на чадърите и шезлонгите, а някъде и ги пуснаха бонус. Средно един воден гард взема по 1200 – 1300 лева. За бургаските плажове повечето са местни хора, които от  години работят тази професия. Има изключения, разбира се, техни колеги са от столицата и от Хасково.

За Слънчев бряг, Сарафово, а и по плажовете на юг спасителите са от цялата страна. Там концесионерите предлагат храна и нощувка или безплатен транспорт до определено населено място, така заплатата остава чиста на гардовете.

Виолета Радева, от БЧК – Бургас увери, че достатъчен брой спасители има подготвени и със заверени документи за този сезон.

Заместник областният управител Владимир Крумов, който отговаря за неохраняемите плажове на територията на област Бургас коментира, че и тази година ще се спази традицията – част от най-посещаемите плажове, които никой не е поискал да стопанисва, ще бъдат оборудвани със спасители.

По негова преценка, ако няма усложнения  по процедурата, за август и септември плажове като „Алепу“, „Корал“, „Иракли“ ще се сдобият със спасители. От всичките над 50 неохраняеми пясъчни ивици на територията на областта 8 ще се превърнат в охраняеми.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил