Сряда, 27 Яну 2021
    
Спорт Сунгурларе

Грандиозен ремонт на стадиона в Сунгурларе го превръща в спортно бижу

  06.07.2020 14:22  
Грандиозен ремонт на стадиона в Сунгурларе го превръща в спортно бижу

Георги РУСИНОВ

 

Амбициозен проект подхваща Община Сунгурларе. Градският стадион ще се превърне в истинско спортно бижу за общината. „Сунгурларска долина“, както бе кръстен преди 2 години стадионът, ще бъде основно ремонтиран, а освен това към него ще бъде изградена и изцяло нова двуетажна сграда – спортна зала със съблекални.

3 150 000 лева, без ДДС е прогнозната стойност на обществената поръчка, обявена от Община Сунгурларе.

„Проектът предвижда подмяна на съществуващата настилка на футболния терен и лекоатлетическата писта, подмяна на дренажната система, направа на нова поливна система, ремонт на седящите места на съществуващите трибуни и оформяне на нова сграда за съблекални и обслужващи помещения към стадиона. Целта на проекта е да се създаде благоприятна жизнена среда чрез подобряване достъпността и нивото на спортно- възпитателните услуги и културните мероприятия за жителите и гостите на Сунгурларе и Общината“, посочват от Общината в документацията на проекта.

Новата сграда ще се намира на мястото на съществуващата сграда за съблекални. Тя ще отговаря на съвременните изисквания за този вид сгради, съгласно изискванията на UEFA от 01.05.2010-а. Сградата е на два етажа и съдържа няколко помещения.

На първи етаж са разположени двете съблекални за състезаващите се отбори, съблекалните за треньорите, помещение за първа помощ, склад и техническо помещение под трибуните, както и тоалетни за посетителите.

На второ ниво са разположени помещения за медиите, коментаторите, пресложата, ТВ студио, кафе, зала за пресконференции, помещение за допинг контрол с чакалня и сервизни помещения. Към стълбищната клетка е предвидена платформа за инвалиди. Стълбището е достъпно както от задната, северна страна на сградата, така и откъм съблекалните.
Стълбището излиза на покрива, за да осигури достъп до две платформи за телевизионни камери.

„Сградата е предвидена със стоманобетонова конструкция, тухлена зидария 25 см за ограждащите и 12см за вътрешните зидове. За оформяне на фасадите е предвидена минерална мазилка и PVC дограма. Покривът е плосък, единичен , с топло- и хидроизолация. Над ВИП местата е предвидена метална козирка“, пише още в информацията по поръчката.

Предвиден е ремонт на настилките на футболното игрище и на лекоатлетическата писта за дълго бягане, както и на правия участък от 130метра. В свободните зони са ситуирани площадки за висок скок, тласкане на гюлле и за дълъг скок. В източната част на имота е разположено ново тренировъчно футболно поле.

Предвижда се ремонт на конструкцията на съществуващите трибуни и монтиране на нови PVC- седалки. Част от съществуващите места ще се премахнат при изграждане на новата сграда. ВИП-местата са разположени върху новоизградени стоманобетонови трибуни, които са част от новата сграда. Пред тях са ситуирани две покрити скамейки за резервни играчи, разположени от двете страни на прохода.

Стадионът ще има нов паркинг, който ще е в близост до главния вход на спортното съоръжение. Той ще е с капацитет за 137 броя автомобили. 6 от местата ще са за инвалиди. Самият главен вход на стадиона ще е изцяло нов – с контролно-пропусквателен пункт и каси. В непосредствена близост до входа ще са ситуирани места за бусове с ТВ камери за отразяване на мачовете. Предвиден е нов вътрешен обиколен път за достъп на пожарни коли и линейки и с резервен изход към главния път.

От поръчката става ясно, че хората с двигателни проблеми ще имат достъп до трибуните, специална тоалетна за инвалиди и паркоместа.

Капацитетът на стадиона ще е с 977 броя седящи места, 6 от които са за инвалиди. ВИП-ложата ще е с 90 седалки.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил