Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Кметът Николов откри модерен социален център

  03.07.2020 12:46  
Кметът Николов откри модерен социален център

Георги РУСИНОВ

 

Напълно ремонтиран и модерен социален център откри днес кметът на Община Бургас Димитър Николов. В присъствието на заместник-кметът Йорданка Ананиева, директорът на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ Мая Казанджиева и част от екипа на центъра, Николов разгледа напълно обновената сграда на улица „Филип Кутев“ 11.

„В тези пет социални центрове капацитетът им ще е не повече от 300 души. В момента набираме работния персонал, вървят интервютата. 50 души ще работят в тях. Така, че откриваме и работни места с тази услуги. Ако се налага ще има и по-голяма безопасност в нашите центрове за жертви на домашно насилие. Най-уязвените, най-трудноподвижните, хората претърпели насилие ще бъдат приютени при нас толкова колкото е необходимо“, заяви Николов.

Петте центъра са изградени по проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., процедура „Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца“. Общата стойност е около милион и половина лева, а финансирането от страна на Община Бургас минимално – 60 000 лева.

Останалите четири центъра са този до Чадъра, който е готов, в „Братя Миладинов“ до Помощното училище – изцяло нова сграда, която също е готова, в „Акациите“ и в Меден рудник.

„Тази сграда, в която сме сега беше съборетина и имахме предписания да я събаряме. Това бе една необгрижена от Общината общинска собственост. Имахме много сигнали, че тук влизат наркомани, че може да се запали сградата. Това ни даде основание да я преродим за нов социален живот и аз се радвам, че имахме възможност да кандидатстваме по тази Оперативна програма и по тази мярка, с много малко съфинансиране от страна на Общината – около 60 000 лева. Иначе целият проект за петте центъра е на стойност 1 500 000 лева. За това тези пет центрове станаха бижу. Сравнение с другите социални услуги, тук е много по-комфортно. Виждате и условията за живот и обитаване са много добри. На няколко метра е от плажа и Морската градина“, каза още Николов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил