Петък, 29 Яну 2021
    
Айтос

Айтоският зоопарк по време на карантината и след нея..

  02.07.2020 11:14  
Айтоският зоопарк по време на карантината и след нея..

Сериозни грижи за потомството

Мечката Елена е доайенът на айтоската  менажерия

В продължение на близо два месеца, вратите на Зоопарка в Айтос останаха затворени заради пандемията. Липсата на контакти с посетители изнервило най-вече маймуните. Оказало се, че отсъствието на човешко внимание се отразява негативно на поведението им. Станали видимо по-агресивни по време на изолацията, ежедневно имало сбивания в клетките, че и ранени, стигнало се до зашиване на рани, разказа за „Народен приятел“ управителката Росица Златева, ден преди отварянето на Зоопарка за Гергьовден. После се оказа, че не само нашенските маймуни трудно понасят изолацията - питомците във всички зоопаркове имали аналогично поведение.

Месец и половина по-късно, Златева разказва, че маймуните вече са се поуспокоили. След двуседмично лечение се възстановила и маймунката, получила най-сериозна рана след ръкопашните боеве със себеподобни. За да успокои духовете, Златева предприела и тотално разместване. Специална клетка предоставили на млада двойка от вида „Зелена морска котка“. Надеждите са, че женската, която вече е имала потомство, ще зарадва зоопарка с още едно мъниче наесен. В същото време, размножаването при палавите обитатели е сложено под пълен контрол. Управата на зоопарка стриктно спазва  нормативните изисквания, които регламентират какъв да е броят на маймуните в ограниченото пространство на клетките. По тази причина, с решение на МОСВ, шест айтоски маймуни са настанени в зоокъта в село Горица. „МОСВ преценява кой зоопарк може да приеме животните, които са „в повече". Целта е да гледаме тези животни, които можем, и за които сме осигурили добри условия", коментира управителката.

И в изолация, и с посетители, на айтоските маймуни храна никога не им е липсвала - в бюджета се отделят средства, има и много дарители, които с желание допълват менюто им. Маймуните са заклети вегетарианци - охотно хапват ядки, гранули, за да си набавят белтъчини, царевица и зърно.  Има добра практика на кооперативния пазар - много от търговците с мерак отделят бракувани плодове и зеленчуци, за да гощават маймуните. Когато се събере по-голямо количество плодове и зеленчуци, те се включват в менюто и на другите животни.

„Изолацията съвпадна с размножителния период на животните. Люпеха се малки пиленца, патенца, декоративни кокошки, мандаринки. Родиха се козлета, муфлончета", доволна е Златева. С договори за размножителен заем, айтоският зоопарк разменя животни и птици, предимно с Варна, Горица, Карнобат и Бургас, както, разбира се, с останалите зоопаркове в страната. „Много помагаме на Карнобат. Помощта е взаимна - женското пони Габи беше при тях за известно време, но май няма да имаме айтоско-карнобатска рожба. Сега понитата са три - дарена ни беше женска, на нея възлагаме бъдещата роля на родител. Специална благодарност към Конезавод „Кабиюк“ - Шумен, които ни дариха понито", казва още Златева.

Практика във всички зоопаркове е, когато от един вид няма потомство, мъжки и женски да се разменят, докато се случи радостно събитие. Така се процедира и с ламите в айтоския зоопарк. След дългото чакане на лама наследник, миналата есен Златева взела от бургаския зоопарк мъжкаря Марк - лама алпака. Отделили го за три месеца с женското пони, а през есента го върнали обратно на Бургас. Все още не се знае какъв ще е резултатът от гастрола на Марк в Айтос, усмихва се управителката. По време на извънредното положение била забранена размяната на животни между зоологическите градини. Сега тя е в ход, и разбира се - и очакването за нови животни.

През юни и лопатарите започнали да раждат - две еленчета са се родили наскоро. „Единствено мечките не размножаваме, защото няма място къде да настаня повече от три", казва Златева. Категорична е, че единственото животно, което е останало от идването й в зоопарка преди 13 години, е най-възрастната мечка Елена, настанена в Айтос от резервата в Лъки. От много време Елена е в чисто дамска компания с още две по-млади кафяви мечки. Има уникален общински проект за нов мечкарник, за който Общината от две-три години нонстоп търси финансиране.

След като през миналата година посещаемостта на зоопарка отбеляза своеобразен рекорд, приходите от билети през тази година са паднали, но издръжката на Зоопарка е гарантирана от Общината. А лятото вече вдига интереса към Зоопарк - Айтос, идват посетители от целия регион, предимно млади семейства с деца. Защото зоопаркове в Бургаско не липсват, но айтоският е най-зеленият и най-красивият, допълнен с чара на парк „Славеева река" и Етнографския комплекс „Генгер".

Продължава онлайн кампанията на зоологическата градина „Осинови животно". Семейство от Айтос проявило интерес към едно миещо се мече, научи „Народен приятел“. 

Догодина предстои Зоопарк - Айтос да поднови лиценза си, което за Златева и нейният екип означава сериозна подготвителна работа. „Започнали сме отсега да се готвим за това най-важно за всеки зоопарк събитие. Мисля, че ще се справим повече от успешно", убедена е Росица Златева.

НП

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил