Вторник, 26 Яну 2021
    
Созопол

Проф. Божидар Димитров вече винаги ще е част от Созопол

  01.07.2020 19:55  
Проф. Божидар Димитров вече винаги ще е част от Созопол

Емоционално и при голям интерес премина ритуала по откриване на бюст-паметника на проф. Божидар Димитров в Археологическия музей в Созопол.

Официални гости на събитието бяха областния управител Вълчо Чолаков, зам. директорът на НИМ Иван Христов, председателят на Общински съвет- Созопол Георги Пинелов, общинските съветници Анета Филипова, Илиян Стефанов, Красимира Германова, Светлана Лулева, Станимир Андонов, кметът на гр. Малко Търново Илиян Янчев, дарителят на паметника Турхут Исмаил и авторът на паметника скулпторът Иван Тотев. Сред гостите бяха представители на Военноморска база Бургас, ръководството на Община Созопол, отец Иван, почетния гражданин Кирил Арнаутски, сестрата на Божидар Димитров- Мария Димитрова и зет му Георги Найденов.

Събитието бе открито от директорът на Археологическия музей Димитър Недев, който припомни заслугите на известния историк, както и любовта му към родния Созопол.Поздравителни адреси бяха прочетени от министъра на културата Боил Банов и директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Слово поднесе домакина на събитието- кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Той подчерта, че живота и делото на видния созополчанин е повод за гордост не само за жителите на Созопол, на и за всички българи. Кметът благодари на дарителя Турхут Исмаил, с чийто средства е изработен паметника, на автора на паметника скулптора Иван Тотев и на всички, които почетоха с присъствието си събитието. Тихомир Янакиев тържествено откри бюста-паметник под аплодисментите на присъстващите.

Слово за значението на делото на Божидар Димитров поднесе областния управител Вълчо Чолаков и дарителя Турхут Исмаил.

Венци бяха поднесени от министерството на културата, Националния исторически музей и общинска администрация. Цветя пред паметника поднесе и председтеля на общинския съвет Георги Пинелов, музейни работници и граждани.

Специален музикален поздрав поднесе Коцито Калки, който заедно с Божидар Димитров са сред учредителите на Боянския клуб.

Специално за събитието дарение римска стела от втори век на Археологическия музей направи меценатът Боян Радев.

Гостите разгледаха и фотоизложбата на НИМ под надслов "Той живя за България", която е подредена на втория етаж на музея и може да бъде разгледана през цялото лято от созополчани и гости на града.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил