Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

След питане от ЧФ: Ще наградят и спортистите спасили момче от удавяне

  30.06.2020 10:50  
След питане от ЧФ: Ще наградят и спортистите спасили момче от удавяне

Георги РУСИНОВ

 

След като „Черноморски фар“ повдигна въпросът къде е отличието за 16-годишния борец Христо, който спаси момче от удавяне, днес по време на сесията на Общински съвет – Бургас стана ясно, че почти сигурно и той ще получи отличие. Причина за коментарът ни бе докладна записка входирана от Георги Дракалиев и Николай Стоянов за награждаването на общинския полицай Георги Иванов спасил възрастен мъж от удавяне на Моста. Това стана само седмица след героичната постъпка на бореца, а присъствието на УКОРС на Моста стана задължително след трагичната неделя на 8 юни.

Днес стана ясно, че тогава, когато две момчета изгубиха живота си, Христо и още едно младо момче – кикбоксьор, са спасили трето момче от удавяне. Георги Дракалиев обясни, че са се опитали да идентифицират спасеното момче, но от полицията не могли да им дадат справка за това и поради тази причина не са предложили младите спортисти.

„Такива докладни се ползват само с данни от полицията. Не искаме никой да остане пренебрегнат, така че ако се появи информация кой е бил спасен, то ще реагираме адекватно и ще наградим двете момчета. Има време. Тези награди се връчват на Никулден“, обясни Дракалиев.

Заместник-кметът Диана Саватева потвърди, че и за общината не е известна самоличността на спасеното момче, но лично тя се е заела да го намери.

„По никакъв начин не подлагаме под съмнение постъпката на двете деца. И аз съм се включила в издирването на спасеното момче. Предполагам при изваждането от водата е бил в добро състояние и ако е непълнолетен, то той не е казал на родителите си, за да не си доведе допълнителни неприятности“, каза тя.

Иначе общинските съветници приеха общинският полицай Георги Иванов да получи отличие почетна значка на Община Бургас. Това ще стане на празника на града – Никулден.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил