Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес

Зърнопроизводители са изправени пред фалит

  30.06.2020 10:37  
Зърнопроизводители са изправени пред фалит

Дона МИТЕВА

На фона на очакваните над триста килограма среден добив от декар зърно за страната  в Бургаско жънат около сто. „В Камено например жънат по 30 -50 кг/дка. В Айтоско, около Българово и Трояново, колегите казват, че добивът е по сто килограма от декар, в землището на Русокасто - 200“, коментира Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България  и избран за „Млад еврофермер на годината - 2019“. В същото време в Камено договорената рента е 60 лева на декар. Очертават се фалити в бранша, притесняват се земеделците.

По думите на Проданов,  средните добиви за страната могат да се кажат със сигурност едва когато приключи жътвата както на ечемика, така и на пшеницата. Сега още са в сферата на предположенията. От разговорите, които е водил  с колеги от бранша, става ясно, че  в областите Ямбол, Сливен, Бургас, част от Стара Загора, Шумен, Добрич, Силистра, Варна и част от Враца добивите ще са много слаби. Причината се корени в лошите метеорологични условия, най-вече заради, първо, голямото засушаване и второ, заради падналите в неподходящо време дъждове.

„Да, средният добив със сигурност може да се окаже и добър, но ние имаме колеги пред фалит. Всичко е като в онзи виц, дето едните ядат кюфтета, а другите картофи, но средностатистически погледнато всички хапват мусака. Никои от собствениците на земя не искат да свалят от цената на рентата, макар в договорите, които почти навсякъде са едногодишни, да има клауза за форсмажорни обстоятелства. В нашия район тази година те са такива, но ако не платят арендаторите обещаната рента, собствениците на земя догодина ще отидат при едрите земеделци, а средните вървят към фалит“, обобщава Проданов.

Най-потърпевши от лошата година се очертава да бъдат точно средните стопанства, където се обработват  от  3 до  10 хиляди декара земя. По-дребните ще оцелеят по лесно, а едрите – имат възможност да  лавират между фирмите си и да минат и неусетно през трудностите или поне с по-малко трусове.

На този етап, никой не продава нито ечемика, нито пшеницата. Говори се за изкупна цена от 280 лв./дка за ечемика и с двадесет лева отгоре за пшеницата, което е много ниско.

„На този етап изкупната цена на пшеницата и ечемика е спекулативно ниска. Две мнения по  въпроса няма, че при нас добивите са слаби, аз ги слагам средно по 150 килограма, и като се добави ниската изкупна цена – излиза, че ще се продава под себестойността“, обяснява Николай Киров, председател на Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите – Бургас. Той също смята, че договорената рента е висока, но при положение, че собствениците на земята са непреклонни - няма какво да се направи. „Ние искаме да намалят, но не се случва“, обяснява той и допълва: „Нищо чудно да има и фалити“.

На този етап се очаква да се видят какви ще са добивите в Румъния и в бившите руски републики, ако и там са по-ниски, надеждата е спекулативно ниската изкупна цена да се повиши и да се урегулира на пазара. В тези страни още жътвата не е започнала, затова и искрица надежда крепи нашенци.

Въпреки лошите прогнози, и тази година традицията бе спазена от зърнопроизводителите и официално бе даден старт на жътвената кампания. Това се случи в землището на Кольо Колев в село Лясково, община Айтос – ЕТ „Кольо Колев“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил