Петък, 29 Яну 2021
    
Общество

Петима настанени в болница след ухапване от кърлежи в Бургаско

  20.06.2020 11:14  
Петима настанени в болница след ухапване от кърлежи в Бургаско

Ина ПЕТРОВА

Петима мъже и жени се лекуват в болници в региона, след ухапване от кърлежи. Те са настанени с различни диагнози – двама са с марсилска треска, един е с лаймска болест и по един болен има от кримска-конго хеморогична треска и ку-треска. Всички случаи са регистрирани в седмицата от 8 до 14 юни, казаха от Регионалната здравна инспекция.

„Кримска конго хеморогична треска е установена при мъж над 65 години от община Созопол, а ку-треската е при мъж (50-54 г.) от община Айтос. Това реално са първите случаи на двете заболявания за този сезон в региона“, отбеляза говорителят на РЗИ - Бургас Елица Карагьозова.

Отново и тази седмица има заболели от лаймска болест и марсилска треска, след като през изминалата бяха установени първите инфектирани в областта. Става въпрос съответно за жена (60-64 г.) от община Бургас, а двата случая на марсилска треска касаят мъж (30-34 г.) от община Бургас и тийнейджър от община Руен, казаха от РЗИ. 

„Заболяванията имат различна клиника и различен инкубационен период и трябва да се наблюдават от лекар. Симптомите при тези заболявания се припокриват с много други. Затова ако има някаква симптоматика, може да е температура, петно по тялото или обрив, човекът задължително трябва да се обърне към лекар, и то към общопрактикуващия си лекар“, посочи д-р Величка Григорова, началник на Дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ - Бургас.

По думите й хората не е добре да рискуват и сами да вадят паразитите. Най-удачно е кърлежът да се извади от медицинско лице. „Така може да се види от кой вид е и ако е от вида, който пренася лаймска бурлеоза, може да се изследва дали е заразен“, допълни тя.

В момента огнища на опасната и за хората ку-треска има при животни в Елховско, Стралджанско и Боляровско. „При болни животни от ку-треска трябва да се изследват и хората, които ги обслужват, за да се установи дали са заразени“,  посочи д-р Григорова. Основен източник и резервоар на инфекцията са животните, предава се чрез кърлежи или други механизми между кози, овце, гризачи, птици, риби и др. Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият - чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици. Заразяване може да настъпи и чрез консумиране на недобре термично обработено месо от заразени животни, поясняват лекари. Острата форма може да протече безсимптомно, докато хроничната причинява множество увреждания.

Лекарите акцентират и на високата смъртност при кримската хеморогична треска. Тя варира от от 10 до 50%. Представлява вирусна инфекция, пренасяна от иксодидни кърлежи. Липсата на специфично лечение и ваксини, както и високата патогенност на заболяването обуславят водещата роля на ранната диагностика, посочват още здравните експерти.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил