Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Общество

Протестиращи в Бургас: РИОСВ е призвана да служи за опазване на околната среда, а не за нейното застрояване

  18.06.2020 17:29  
Протестиращи в Бургас: РИОСВ е призвана да служи за опазване на околната среда, а не за нейното застрояване

Втори протест под наслов "Море без бетон" срещу застрояването по българското Черноморие се състоя в Бургас. Протестиращите бяха избрали да изразяват своето недоволство пред сградата на РИОСВ в морския град. Те се аргументираха с това, че РИОСВ е отговорна за това, което се случва по нашето крайбрежие.

"РИОСВ е призвана да служи за опазване на околната среда, а не за нейното застрояване. Когато има нарушения и посегателства върху природата, трябва именно инспекцията по околна среда и водите да сигнализира и да направи каквото е нужно, за да санкционира нарушителите", заяви пред медии Кремена Ватева, една от инициаторите на протеста. 

Тя изрази своето възмущение и от думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, който преди дни заяви в Бургас, че независимо дали на хората се харесва или не строежът на брега на плаж Алепу няма как да бъде спрян.

"Един министър не може да се изказва по този начин, това не са думи за човек, който заема такъв пост. Става дума за закон и обществен интерес, а не дали се харесва на някого или не", каза още Ватева.

Другата седмица на 25 юни е предвиден национален протест заради готвени промени в закона за биоразнообразието и Натура 2000.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил