Сряда, 27 Яну 2021
    
Несебър

Изложба на варненски художници в Атриум център – Несебър

  09.06.2020 14:56  
Изложба на варненски художници в Атриум център – Несебър

Артиум център отново отвори врати с изложба на Групата на варненските художници. Тя е събрала платна на майстори на живописта, графиката, пластиката, фотоколажите и рисунките.

Изложбата бе посетена от кмета на община Несебър Николай Димитров и професор Иван Гаврилов, който използва възможността и дари на Артиум център книги на патриотична тематика, предназначени за библиотеката на институцията.

В отговор, градоначалникът подари на госта редки издания на книги, посветени на Несебър.

След това професор Гаврилов и г-н Димитров разгледаха експозицията, съдържаща 41 творби на 29 автора, която ще бъде изложена на вниманието на публиката до 30.06. 2020 год.

Многообразието на представените стилове дава представа за богатото творчество и модерните изразни средства на варненските художници.

Групата на варненските художници се сформира през 1923 г., като нейни членове са били Кирил Шиваров, Марио Жеков, Георги Велчев.

През 1943 г. се учредява Дружество на варненските художници с председател Стефан Гадуларов.

През 80-те години на миналия век във варненската група влизат изявени художници, получили академично образование. По това време председател е Стоимен Стоилов, а сред членовете са Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов и други. Групата е инициатор на Първото международно графично биенале, в което през годините са участвали едни от най-известните автори в областта на графиката от цял свят. Към днешна дата Групата на варненските художници наброява над 150 членове, голяма част от които са млади автори.

С това събитие Община Несебър започва постепенното възобновяване на културния си живот и дейности.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил