Вторник, 09 Фев 2021
    
Поморие

Рекултивират старото депо в Каменар

  05.06.2020 14:59  
Рекултивират старото депо в Каменар

Кметът Иван Алексиев подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“ по проект за рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в с. Каменар.

Депото в с. Каменар не отговаря на нормативните изисквания за експлоатация на депа и през февруари 2015 г. то беше закрито със заповед на директора на РИОСВ – гр. Бургас. От тогава отпадъците, генерирани на територията на община Поморие се депонират на регионално депо „Братово-запад”, община Камено.

„Този проект е може би най-дългоочакваният за Община Поморие, тъй като първоначалното проектно предложение за рекултивация на сметището внесохме още след неговото закриване през 2015 г. Дългите процедури и близостта на терена до защитена зона, наложиха многократно да представяме становища от различни институции и допълнителна документация, за да защитим този проект. В същото време, гниещите процеси, отделящи леснозапалимия газ метан водеха до самозапалване на сметището и носеха неприятни миризми към с. Каменар. Този проект е от изключителна важност за хората там и днес с радост им съобщавам новината, че техният проблем ще бъде решен.“, каза кметът Иван Алексиев.

Рекултивацията на старото депо трябва да приключи за година и половина и включва дейности по почистване от растителност и освобождаване на площи от отпадъци извън сметищното тяло, изграждане на опорна дига, направа на дрениращ канал,  изграждане на горен изолационен екран и газови кладенци. Тъй като депото се намира в близост до Защитена зона “Айтоска планина”, ще бъдат предприети допълнителни мерки за опазване на околната среда.  В резултат от изпълнението на проекта ще бъде  рекултивирана 63,789 дка. площ. Ще се ограничи нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и ще се подобрят параметрите на околната среда, чрез значително намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, които към настоящия момент се отделят неконтролируемо.

 

Проектът на община Поморие „Рекултивация на общинско депо за битови отпадъци, находящо се в землището на с. Каменар, община Поморие“ е по процедура: „Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14“, по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление