Събота, 11 Юли 2020
    
Несебър

53 зрелостници се явиха на матура в СУ „Любен Каравелов“ - Несебър

  04.06.2020 16:20  
53 зрелостници се явиха на матура в СУ „Любен Каравелов“ - Несебър

53 зрелостници се явиха на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след завършен 12 клас.

Началото на изпитите бе в 9 часа. Организацията им беше съобразена с необходимите противоепидемични мерки, а в сградата на училището бяха отворени няколко входа. Допускаха се само здрави ученици и квестори, снабдени с необходимите предпазни средства. В класните стаи влизаха по 9 души, като отстоянието между всеки бе 2 метра във всяка посока, а всички повърхности, коридорите и санитарните помещения бяха обработват с дезинфектанти.

В задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, не бяха включени въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Изпитът по история и цивилизация не включваше теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия отпадна всичко след елементарните частици, а от изпита по география и икономика - северните региони. Учениците бяха уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

125 са седмокласниците, подлежащи на Национално външно оценяване (НВО). Те ще се явят на изпит по български език и литература на 15 юни, а по математика – на 17 юни. Отпада НВО по английски език. По български няма да има въпроси със сложно съставно и сложно-смесено изречение, както и теми от "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов., "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жътва" на Елин Пелин и "По жицата" на Йордан Йовков. По математика няма да има неравенства и успоредници.

За предстоящото национално външно оценяване на седмокласниците ще бъдат приложени същите противоепидемични мерки.

 


Анкета

Харесва ли ви новото лого на Бургас?


Резултати

Мнения

Мнения
Корнелия Нинова: Сваляме събора от Бузлуджа на жълтите павета пред Министерски съвет
  10.07.2020 20:19      

ДПС ни отказаха консултации за вота на недоверие. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в пред