Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас Общество

Дезинфекция с година гаранция направиха в Университет „Проф.д-р Асен Златаров“

  02.06.2020 10:27  
Дезинфекция с година гаранция направиха в Университет „Проф.д-р Асен Златаров“

Учебните помещения  в корпусите на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас са дезинфекцирани с препарат последно поколение, информира ръководството на учебното заведение. Той е с доказана ефективност срещу различни бактерии, гъбички и вируси, особено срещу вирусите на грипните щамове, както и срещу коронавируси.

Изработен на напълно нов принцип, препаратът Liquid Guard  разрушава защитната обвивка на бактерии и вируси, като 8 часа  след прилагането му  вече са унищожени около 99, 8 % от вредоносните микроорганизми. Той постига това чрез много интересен механизъм на действие: нанесен върху повърхности, той създава слой, изграден от милиарди положително заредени остриета, които разрушават клетъчните мембрани на микроорганизмите и ги унищожава по механичен, а не по химичен път. Този метод не позволява създаването на резистентност към действието му.

Уникалността на биоцидния препарат се състои не само в бързината на действието му и в степента на поразяване на микроорганизмите, а най-вече в това, че веднъж нанесен върху дадена повърхност, той запазва дълготрайния си ефект най-малко една година.

С препарата са обработени всички учебни и семинарни  зали в Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас, залите за практически занятия, коридорите и санитарните помещения, както и общите части в университетските общежития. Така е осигурена 100-процентова сигурност за работещите и учещите в учебното заведение, категоричен е ректорът проф. д-р Магдалена Миткова.

Действието на препарата вече е проверено веднъж от декана на Медицинския факултет на Университета, микробиологът проф. Цветан Велинов. Той взе проби от различни повърхности, на които дезинфектантът е нанесен и установи,  че липсва растеж на болестотворни микроорганизми.

Предстои да бъде взета и втора проба в следващите седмици, за да бъде гарантирана пълната безопасност на кандидат-студентите, които ще имат присъствени приемни изпити на територията на учебното заведение.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил