Четвъртък, 04 Фев 2021
    
Общество

„Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин изпоти зрелостниците

  01.06.2020 14:38  
„Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин изпоти зрелостниците

Дона МИТЕВА

Медицинската проверка на зрелостниците сутринта преди започване на държавния зрелостен изпит по български език и литература в Бургаска област установи двама с леко повишена температура. Те са допуснати до изпита, като им са осигурени отделни зали. Единият зрелостник е обяснил при измерването на температурата, че има алергия, а за другия се предполага, че от вълнение е повишил леко телесната си температура.

От предварителните заявления става ясно, че има и един ученик, който е завършил предходни години и желае да се яви на изпита, но е в карантина, която изтича на 2 юни. Съответно той не е допуснат до зрелостния изпит. Възможност да покаже знания ще има през август, когато е другата дата.

„От завършващите дванадесети клас имаше няколко, които бяха  под карантина, но към датата на изпита тя е изтекла, така че те се явяват на изпита“, обясни инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

При много добра организация - в 31 училища в областта и в 323 зали се проведе изпитът на зрелостниците. Да защитят знанията си по български език и литература влязоха общо 2831 ученици. Зрелостниците са с маски, залите дезинфекцирани.

С половин час по-рано те се явиха в определените училища и бяха настанени от квесторите в залите. „Аз лично наблюдавах началото на изпитния ден в училище „Св. св. Кирил и Методий“. Учениците дойдоха рано, с желание и ентусиазъм“, коментира наблюденията си от началото на изпитния ден инж. Виолета Илиева. По нейни думи организацията, правена близо от три месеца във всички училища, където се провежда изпитът, е много добра. Няма докладвани проблеми и пропуски.

До резервни квестори не се стигна. Всички учители, които предварително са определени да осигуряват матурите, са се явили сутринта.

В Бургаска област са осигурени по двама квестори в класна стая и дори по трима в коридор, въпреки че официално изискването на Просветното министерство бе за по един в зала.

Към 14 май, когато бе краят на учебната година за дванадесетокласниците, заявления за явяване на зрелостния изпит по български език и литература са подали 3048 души.

Броят на допуснатите до матура  спада на 2944, вероятно заради това, че 104 не са успели да приключат успешно учебната година. Освен тях  – в залите не са влезли още 113.

В 9 часа започна матурата по български език и литература. В Министерството на образованието и науката бе генериран вариантът за матурата от 11 милиона комбинации. За съчинението или есето, което е 41-и въпрос, се падна тема 18.

Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин.

В Регионалното управление на образованието е създадена организация за предаване на писмените работи, след приключване на изпитния ден. От там със специален превоз те ще бъдат транспортирани за столицата.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син