Сряда, 27 Яну 2021
    
Айтос Култура

За първи път от 52 години - без „Славееви нощи 2020" заради COVID-19

  01.06.2020 13:50  
За първи път от 52 години - без „Славееви нощи 2020\

Продължаваме традицията догодина, категорични са организаторите

За първи път от 52 години насам, „Славееви нощи" - прочутите айтоски традиционни фолклорни празници, няма да се състоят. И макар че тази пролет парк „Славеева река" е по-красив от всякога, няма да посрещне пред откритата си сцена хилядите участници в концертите и конкурсите, които всяка година „нощите" събират.

Фолклорните празници се провеждат ежегодно в Айтос, в началото на месец юни, от 1968 година досега. Не са прекъсвани и в години със сериозни финансови проблеми, заради лошо време или по друга някаква причина. Нито едно политическо, финансово или природно бедствие досега не успяло да посегне на местната традиция. Направи го COVID-19.

Според културния календар на Община Айтос, „Славееви нощи 2020" трябваше да се проведат през тази седмица - на 5, 6 и 7 юни. Още в началото на месец март, Организационният комитет беше готов да се захване с нелеката подготовка на един такъв мащабен форум. Но дни преди подготовката да стартира, Парламентът обяви извънредно положение в страната заради коронавирусната инфекция.

Противоепидемичните мерки не позволяват провеждането на тридневната фолклорна фиеста, която със сигурност ще липсва не само на айтозлии, но и на гостите от всички краища на страната. Ще ни липсват пъстротата на носиите, прекрасните ритми, полифонията на празника. Ще ни липсва атмосферата на "Славееви нощи" - много айтоска, много истинска...

COVID-19 няма да прекъсне традицията. Пропускаме една година, но отдалеч, с много обич и желание ще готвим следващото издание - „Славееви нощи 2021", категорични са организаторите - Община Айтос и НЧ „Васил Левски 1869".


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил