Сряда, 27 Яну 2021
    
Любопитно

Православната църква отбелязва паметта на Св. Емилия

  30.05.2020 10:01  
Православната църква отбелязва паметта на Св. Емилия

Православната църква отбелязва делото на Света Емилия. Тя е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики и е една от първите, които освобождават своите роби и раздават имуществото си. Основава първия девически манастир и проповядва братство и равенство.

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете и? - епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски са обявени за православни светци.

Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-възрастната дъщеря на Емилия - Св. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот.

След като децата и? напускат дома и?, св. Емилия и най-голямата и? дъщеря основават женски манастир. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините.

Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно.

Те живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение. Те се отричат от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им - в нищетата, тяхната храна - въздържанието.

По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете и?. Обявена е за блажена.

Имен ден празнуват Емилия, Ема, Емил, Емилиан, Емилиян и други.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил