Вторник, 26 Яну 2021
    
Култура

Учители възвисяват ученици в E-среда за 24 май

  16.05.2020 11:34  
Учители възвисяват ученици в E-среда за 24 май

В бургаското училище „Васил Априлов“ ще „спасяват“ буквите за празника

Ще дефилират виртуално с родители в образователната платформа

„Черноморски фар“

„Помогни ме да те возвеся!“, тези думи, написани в котелското класно училище по време на Българското Възраждане и поръчани от настоятелите по онова време, определили по най-точния и ясен начин основната задача на всички, които всеки ден влизат в българското училище.

Те идват категорично и стоят актуално години  по-късно и в дигиталната учебна среда, пред която е изправено българското образование заради COVID-пандемията. Учители, с помощта на ученици и родители, влязоха в общ учебен процес, в обща  виртуална класна стая, помагат си взаимно и са сплотени, категорични са от ръководството на училището в лицето на директора Мариана Стефанова.

Макар и малко нетипично, че няма да успеят на живо да се видят и да отбележат значимите дати през месец май, който е подчинен на българската просвета и култура, учители и ученици в ОУ „Васил Априлов“ в Бургас  подготвиха мащабна програма, за да могат децата да усетят просветителския месец и да запазят духа на книжовността и традициите в образованието.
Разбира се, че ще чуят любимия си ръчен звънец във виртуалните  класни стаи през целия месец май. Ще има венец пред сградата на училището и цветя пред портрета на светите братя.

Уроците в Е-класната стая през този месец ще започват, макар и дистанционно, с химна „Върви, народе възродени...“ на Стоян Михайловски.

Но заедно са подготвили изключително амбициозна програма за целия тържествен месец и тематични уроци за историята на отделните празници през него. Учителите ще поведат учениците и ще ги увлекат във виртуалното обучение, така че това нестандартно време да остане един интересен спомен от техния живот.

По креативен и нестандартен начин ще преживеят празничния май децата в начален курс, онези, на които им се налага за първи път като ученици да не шестват по бургаските улици, а да преминат през препятствия, за да „спасят“ буквите, които са научили и вече могат да четат и пишат. Учителите от първи клас в ОУ „Васил Априлов“ са подготвили „Приказка за Букволандия“. В нея буквите са застрашени, първокласниците преминават различни препятствия, за да ги спасят. Препятствията включват задачи от областта на „Български език“ и „Околен свят“. Между препятствията последователно ще се представят буквите от азбуката и всяко дете ще рецитира своето стихче за съответната буква. Освен в приказката, първокласниците ще участват и в рубриката,,Азбука в гатанки”. В музикалната пауза ще пеят песните - ,,Първокласно” и ,, Буквички”.

Учителите на второкласниците са избрали  друг подход. В образователната платформа MSTeams те ще  проведат дискусия с учениците за Солунските братя под мотото „Нашата азбука“. На него са подчинени и  любими песни за буквите, които ще рецитират учениците на фона на виртуалната изложба от рисунки и снимки от училищния живот.

В Трети клас са подходили към просветния месец с тематичен ден  „Нравствени ценности и добри послания‘‘. При тях  ще има виртуални публични речи от учениците на тема: „Какво бих променил, за да стане светът на хората по-добър“. Учeниците в иновативните паралелки са изучавали риторика и ораторско изкуство и могат да се справят твърде добре като бъдещи оратори, като  ще  подготвят  публичните си речи и ще ги представят пред своите съученици, учители и родители в образователната платформа MSTeams.

Отново те ще представят и своите послания към днешните герои - лекарите. Ще напишат пожелания към хората, които се грижат за нас в това сложно време.

За учениците с целодневна организация вече преминаха тематични дни, свързани с Деня на труда, където бяха представени професиите на техните родители в рисунки, предвиден е и тематичен ден, свързан с Деня на храбростта и плодородието - Гергьовден.

Четвъртокласните в тази форма на обучение ще преминат във виртуално шествие в образователната платформа със знаменца, посветено на 24 май, заедно със своите родители и учители.

Петокласници и шестокласници са подготвени да влязат в „Урок по родолюбие“. Освен него те отбелязаха и Деня на Европа - 9 май, с викторина на английски език.

По интересен начин се включват в този месец и останалите дисциплини. Ще бъде проведен интегриран урок за учениците от Шести клас по история, технологии и предприемачество, информационни технологии и математика с изключително родолюбива тема „Една българска роза от нас“. През учебния час ще бъдат засегнати темите - „Долината на тракийските царе“ („История и цивилизация“), красотата на българската шевица („Технологии и предприемачество“), ще има и виртуална екскурзия до Долината на розите („Приложна математика“). Урокът ще завърши със състезание по темите („Информационни технологии“). Целта е да се интегрират използваните методи на обучение по четирите учебни предмета за изграждане на рутинни умения и навици.

С голям интерес се очаква виртуалния концерт, както сега, голяма част от певци и музиканти се изявяват от домашни студиа и пускат своите клипове на живо в социалните мрежи, така и учениците от ОУ „Васил Априлов“ са готови за своята официална изява. В онлайн концерта в платформата МS Тeams, посветен на патронния празник на училището, ще участват ученици, учители и родители.

Клубът „Млад художник“ ще покаже своя изложба, посветена на 24 май.

Разбира се, не е забравен и спортът, по случай Международния му ден ще бъде представена виртуална тренировка на шампионите на училището, които тренират в извънредни условия, презентации с вдъхновяващи истории за български олимпийски и световни шампиони ще заразят учениците с национална гордост. Децата ще си припомнят както своите, така  и успехите на връстниците по спортните терени.

С редицата от прояви традицията няма да бъде забравена, а обогатена и учениците от бургаското училище ще изживеят празниците по различен и запомнящ се начин.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил