Неделя, 14 Фев 2021
    
Бизнес

Ангелкова: Готови сме да стартираме летния сезон и по-рано, ако има възможност

  15.05.2020 15:08  
Ангелкова: Готови сме да стартираме летния сезон и по-рано, ако има възможност

Всяка седмица да се качва на сайта на министерството на туризма информация от бургаското летище за планираните чартърни полети. Този ангажимент пое министърът на туризма Николина Ангелкова пред бранша. „Имаме информация в момента от Летище Бургас и Летище Варна е, че големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15-ти юни нататък“ каза тя на срещата състояла се в Бургас.   По нейни думи още от 1 юли може да стартира активен туристически сезон с чужди туристи, като от началото се залага да дойдат от съседните държави с автомобили.

 „На практика имаме възможност на базата на двустранни споразумения, на база еднаквата епидемиологична обстановка да обсъждаме възможността за поетапно отваряне на границите. Стартирали сме разговори с нашите съседни страни, където максимално скоро ще има яснота особено за туристи с автомобили да започнат да ни посещават. Водят се разговори  и с Германия, Полша, Чехия, Словакия и др. С всички страни, които са важни за нас, водим разговори от началото на тази тежка обстановка. Основният принцип е да няма дискриминация, да има координарни единни действия и те да важат еднакво за гражданите от тези страни.Това, което сме предвидили като сценарий, ако епидемичната обстановка го позволи, е, че готвим да имаме туристически сезон от 1-ви юли с възможност да посрещаме чуждестранни туристи“, заяви Ангелкова.

По нейни думи, ако има двустранно съгласие,летният сезон може да стартира и по-рано – при стриктно спазване на мерките от здравните власти“, добави тя.

 По повод указанията, които издаде Министерството на туризма, тя каза, че те са, за да могат към днешна дата местата за настаняване и хранене да отговарят на изискванията. В зависимост от промяната на епидемичната обстановка и тези указания и правила ще бъдат променяни.

Относно задължителната 14-дневна карантина Ангелкова коментира, че такава мярка се прилага във всяка държава в ЕС както за нейните граждани, така и за чужденците.

Кметът на Бургас Димитър Николов предложи Южното Черноморие да бъде рекламирано като дестинация, която е защитена и има здравна сигурност. „По-добре хората да прекарат лятната си отпуска при нас с много по-голяма здравна сигурност, отколкото в държавите, в които живеят.“, каза кметът Николов.

 Той гледа с особено внимание към съседните области Сливен и Ямбол. „Днес имаме информация, че има жители от Сливен и Ямбол, които са с положителни проби за коронавирус. Бургаска област е най-близко, има голямо движение между нашите области и се надяваме бързо да затихнат тези огнища, за да се чувстваме и ние в безопасност.

Към днешна дата, вече 3-4 дни в Бургас няма констатиран случай на корона. Вчера имахме 90 проби, всички отрицателни, днес очакваме още 100. Ако така върви с намаляване на положителните проби много по-бързо Бургас ще излезе от тази критичност“, добави  Николов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот