Събота, 13 Фев 2021
    
Бизнес

Протестиращите рибари изпращат писмо до министър Танева

  14.05.2020 12:30  
Протестиращите рибари изпращат писмо до министър Танева

Дона МИТЕВА

До края на деня рибарите, ангажирани с улова  на бяла мида, които протестираха против забраната, трябва да изготвят писмо до министър Танева, което чрез директора на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури да бъде входирано в София. За това се разбраха на срещата излъчените  от протестиращите представители  и доц. д-р Галин Николов.

Исканията основно са две – отпадане на забраната и узаконяване на уреда за добив.

„Ще чакаме до края на седмицата да видим какво  става, ако не отпадне забраната – следващия ход е в столицата. Нека видят и в София рибари, защото там ресторантьорите ги видяха. Разрешиха даже това, което  не искаха. Така е у нас – трябва да се иде на жълтите павета и да се разбере човек с Бойко Борисов. Не е хубаво да е така.Все още имаме надежда“, заяви след срещата Георги Рахнев, един от излъчените да разговаря с ръководството на ИАРА. Той допълни, че ако не се вдигне забраната ще искат оставката на министър Танева.

 По рано по бе казано, че принципно рибарите не са против, но евентуално трябва да има плаваща забрана.

„Нормално е да има недоволни от това решение. Все пак всеки търси начин за осигуряване на прехрана и аз напълно осъзнавам, че има хора, които в последните години са инвестирали страшно много средства, време и нерви в разработването на този ресурс. Но в същност, предложението за три-месечна забрана за улов на бели миди дойде от една от големите асоциации в страната – единствената призната междубраншова организация – „БГ фиш“.

Тяхното предложение за въвеждането на забрана от 3 месеца е продиктувано от обезпокоителното намаляване на уловите в последните две години, както и на размера на уловените екземпляри.

"Със сигурност текущата ситуация е неприятна и създава допълнителни затруднения. На ясно съм, че извънредното положение в целия свят и мерките срещу разпространението на COVID-19 поставиха в много трудно положение целия сектор – и риболовци, и производители и преработватели. Процедурата по обявяване на проекта на заповед стартира още преди извънредното положение. От друга страна биологията на живите организми не се съобразява с това и размножителния период на видовете не се изменя съобразно пандемията. Ще бъдат потърсени начини за компенсиране на засегнатите лица. Стига те да са на светло“, коментира доц. Галин Николов.

Рибари от всички черноморки пристанища от Шабла до Царево се събраха на протест пред сградата на ИАРА, обявявайки, близо 2 000 души ще бъдат обречени на глад заради тримесечната забрана, влязла в сила от 11 май. „Ние не сме против забраната,но искаме да е плаващ този период“, уточни в началото на протеста рибарят Георги Рахнев. Сред събралите се имаше и представители на петте преработвателни предприятия, които се занимават с бялата мида.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Радка Жекова, Сдружение „Диабетни грижи”: За диабета няма почивен ден
  14.11.2020 10:31      

Да помагаш на другите е добре, но да ги научиш сами да си помагат, е още по-добре