Морският град отново събра жители и гости за традиционния фестивал „Сладкото чудо на Созопол“, посветен на местния десерт с поетичното име созополска дамга. Площад „Кулата“ се превърна в истинска открита сладкарница, където местни майстори сладкари показаха своите умения и пазени с години семейни рецепти.
Сред тях блесна популярният телевизионен кулинар шеф Иван Звездев, а голям интерес предизвика участието на созополския сладкар Николай Славов. Той представи дамги, приготвени по тайна семейна рецепта, предавана от поколения. „Рецептата научих от 87-годишна жена, която навремето я е „откраднала“ от своята свекърва.
Тази традиция трябва да остане жива, както е останало и созополското сладко от зелени смокини“, сподели Славов.
Своето майсторство демонстрира и Дружество „Аполония“, което бе подготвило старателно собствените си дамги. Те се оказаха толкова търсени, че свършиха още в първите минути на откриването на фестивала.
Созополската дамга впечатлява не само с богатия си вкус, но и с изключителната си визия. Сладкишът се оформя като фина дантела, напомняща старинните печати, с които някога са се маркирали домашните животни още от византийско време. Приготвянето му е трудоемко и изисква поне двама души, а по традиция се поднася на големи християнски празници – Великден, сватби и кръщенета.
Заместник-кметът Тодор Дамянов връчи грамоти на участниците, като подчерта значението на фестивала за съхранението на местните обичаи. Музикалното настроение бе поверено на група „Ел Греко-бенд“, която озвучи целия стар град с гръцки ритми.
„Сладкото чудо на Созопол“ доказва, че кулинарното наследство на морския град е не по-малко привлекателно от неговите плажове и археологически забележителности.
А созополската дамга вече заслужено се нарежда сред символите на града – сладък спомен от миналото, който продължава да живее в настоящето.