Понеделник, 20 Май 2024
    
Бургас

За поредна година! „Безсмъртният полк“ шества по улиците на Бургас/СНИМКИ/

  09.05.2024 10:48  
 За поредна година! „Безсмъртният полк“ шества по улиците на Бургас/СНИМКИ/

За поредна година „Безсмъртният полк“  шества по улица „Алексдандровска“ днес в Деня на победата- 9 май. Шествието се организира от сдружение „Русофили“ и в него участват потомци на загинали по време на Втората световна война войници.

9 май - Денят на победата във войната над нацистка Германия - е един от най-важните празници в Русия, бившите съветски републики и редица европейски страни.

На 9 май 1945 г. завършва Великата отечествена война, която е неразделна част от Втората световна война от 1939-1945 г. Тя започва призори на 22 юни 1941 г., когато нацистка Германия, нарушавайки съветско-германските договори от 1939 г., напада Съветския съюз. Войната продължи почти четири години и се превърна в най-големия въоръжен конфликт в човешката история. На фронта, простиращ се от Баренцово до Черно море, от двете страни в различни периоди на войната, от 8 милиона до 13 милиона души се биеха едновременно, от 6 хиляди до 20 хиляди танкове и щурмови оръдия, от 85 хиляди до 165 хиляди оръдия и минохвъргачки, от 7 хиляди до 19 хиляди самолета.

Традиция през последните години е провеждането на 9 май на гражданско-патриотичната акция „Безсмъртен полк“, която днес се превърна в международно обществено движение за съхраняване на личната памет на поколението от Великата отечествена война. Всяка година в Деня на победата участниците в движението вървят в колони по улиците на градовете със снимки на свои роднини - ветерани от армията и флота, партизани, фронтоваци, концлагеристи, оцелели от блокадата, деца на войната - и също така записва семейни истории за тях в Народната хроника на сайта на движението "Безсмъртният полк".

Обичайно завършва пред паметника на Съветската армия на площад „Тройката“.