Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас

Американски специалист се срещна със студентите по медицина от Бургаския държавен университет

  11.04.2024 14:39  
Американски специалист се срещна със студентите по медицина от Бургаския държавен университет

 

 

Доктор Колин Мегу проведе първата си лекция на тема: „Пред-болнична помощ в случай на бедствие“ пред англоезичните и българските студенти по медицина от университет "Проф. д-р Асен Златаров". Това се случи в аулата на Медицински факултет в присъствието на ректора на университета – проф. д-р Христо Бозов, проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Ирена Марковска, зам. ректор  по качество на обучение, акредитацията и кадрите.

Д-р Мегу е дипломиран лекар с над двадесет  годишен опит по целия свят.

По програма Fulbright Specialist program, на комисия Фулбрайт, за краткосрочно посещение на американски специалисти в български образователни институции и по  покана на ректора на университета и със съдействието на организаторите - гл. ас. д-р Сабина Недкова и гл. ас. д-р Пламена Атанасова, той сподели и предаде своя опит на студентите по медицина от Бургаския държавен университет. Американският специалист говори за дейности в случай на бедствени ситуации, медицински ефекти от йонизиращите лъчения, действия при ядрени, биологични и химически инциденти, медицинско осигуряване при бедствия и организация на медицинското обслужване, пред-болнична помощ.

В лекцията си, д-р Колин Мегу обърна внимание на времето и наличните ресурси, които са необходими за спасяването на човешкия живот при случаите на бедствия. Той отбеляза по какво се различава първата помощ в такива ситуации. Д-р Мегу посочи необходимите неща, които трябва да се направят бързо в случаите на липса на достатъчен персонал спрямо броя на жертвите, закъснение на парамедици и ограничените ресурси и време спрямо пациент.

Съорганизатори на инициативата са Асоциация на студентите медици в България – Бургас, които отправиха мил жест на внимание към проф. д-р Бозов, д-р Мегу и гл. ас. д-р Сабина Недкова, като им поднесоха благодарствени адреси.

Очаква се д-р Мегу да представи своята следваща лекция на тема "Какво трябва да знаем за медицината на бедствените ситуации“ на 16 април (вторник) от 13.00 часа.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,