Вторник, 30 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Константин Янков, СБУ: Неграмотни членове от обществените съвети не трябва да участват в конкурсите за директори

  31.03.2024 14:56  
 Константин Янков, СБУ:  Неграмотни членове от обществените съвети не трябва да участват в конкурсите за директори

Дона МИТЕВА

Категоричното мнение на синдикалиста е, че в комисията не трябва да има представител на Обществения съвет. Аргументът е, че за да бъде избран един директор на училище, той трябва задължително да бъде магистър, да има управленски опит и редица други неща, а да го оценява човек, който не разбира нищо от образование, е меко казано странно. И ако в големия град все пак това са инженери, лекари, банкери, в малките населени места има и неграмотни и полуграмотни хора. И в двата случая тези хора да дават преценка за концепциите, звучи несериозно.

„В огромна част от селските училища, а и в някои градски, където доминират деца от уязвими групи, в обществените съвети има неграмотни хора. Имахме случай на представител на Обществен съвет, който не може да се подпише, даже, за да я докарат да се подпише, искаше да ѝ се дадат 20 лева. Как човек, който се подписва с отпечатък от палец ще оценява? Като се има предвид каква е структурата на посещаващите селските училища – никой не може да гарантира, че няма да се появят и други неграмотни или полуграмотни“, коментира Янков, опирайки се на реален случай.

Той изтъква още нещо: „След като се прави конкурс за директор на училище, всички членове на комисията трябва да са специалисти в областта на образованието, може да се включи представител на колектива, или на синдикатите, или на сдружението на работодателите, или на Министерството. Няма проблем да се увеличи броят на членовете на комисията. Макар че представителят на колектива би проявил някаква зависимост – твърдо „за“ или „против“. Докато външен човек би бил обективен“, коментира той.

Но за да се случи подобно нещо, трябва да се промени Законът. Синдикатите вече са направили подобно предложение: да се разшири кръгът или да отпадне представител на Обществен съвет, и на негово място да влезе друг човек, който е от бранша.

 

По думите на синдикалиста липсата на желаещи за директорските кресла е това, че 90% от учителите смятат, че конкурсите са предрешени.

 

„На последния конкурс в Бургаско за 16 места се явиха 19 кандидати. На практика конкуренция няма. Само петима от кандидатите не са временно изпълняващи длъжността на директор на даденото училище. Парадоксалното е това, че в две училища и временно изпълняващите длъжността не се явиха, за да защитят работното си място. Конкурсът се проведе за 14 училища. Изключително слаб интерес към конкурсите.

Малцина са желаещите да станат директори на училища

Има много читави зам.-директори и учители, които биха станали прекрасни директори, но не искат, защото смятат, че няма да бъдат оценени обективно. Досегашната практика показва, че политическите назначения бяха факт. Тези хора трябва да бъдат стимулирани. Един от начините е чрез състава на комисията по избора“, заключава Янков.

Що се отнася до самото провеждане на конкурса той твърди, че това е най-обективният, провеждан от много години.

Проблем според него е това, че повечето от въпросите са били от типа: „как бихте постъпили, ако…“ и няма ясен отговор. А този, който е направил теста, е дал и ключ за верните отговори, и не може да се спори при определени казуси.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,