Вторник, 30 Апр 2024
    
Бургас

Малцина са желаещите да станат директори на училища

  31.03.2024 12:49  
Малцина са желаещите да станат директори на училища

Куцат концепциите на кандидатите 

 

 

Дона МИТЕВА

В Регионалното управление на образованието РУО – Бургас се проведе първата работна среща с дванадесетте новоназначени директори на образователни институции в област Бургас, чийто конкурс приключи наскоро.

16 бяха обявените места в първата конкурсна процедура по новата Наредба. Прави сериозно впечатление, че голяма част от кандидатите са временно изпълняващи длъжността директор. Само петима са онези, които не са такива и са дръзнали да се кандидатират.

Сред конкурсниците има дама, която е от град Левски, но се явява за бургаско училище. Учителският фолклор казва, че там е била също вр.и.д., но имала апартамент в Бургас.

Пак в зоната на фолклора се говори, че заместник-директорът на СУ „Н. Й. Вапцаров“, Айтос е тръгнал за конкурса, но по една или друга причина се озовал вр.и. д. на вечерната гимназия „Захари Стоянов“ в Бургас. Дали преди старта на директорската надпревара, или след това, мълвата не уточнява тази подробност за Здравко Димов, но името му фигурира в списъка за кандидати, който бе публикуван на страницата на РУО.

На срещата в РУО бяха обсъдени какви са очакванията на вече спечелилите конкурса към работата. Същевременно те получиха насоки за ефективно лидерство от Петя Петрова – началник на регионалната структура. 

 

Кандидатите, които подадоха документи

 

за обявените от Министерството на образованието позиции бяха 19. Един си изтегли документите преди старта на конкурса. Недопуснати по документи кандидати нямаше.

От явилите се на теста 18 човека неиздържалите са 2. За 5 от училищата имаше повече от един кандидат. Очаквано за бургаските училища, претендентите са повече от един.

Най-апетитен бе постът в Електрото. Трима бяха  кандидатите за Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“. Позицията си затвърди Павлина Градишка, която и досега ръководи училището като временно изпълняваща. Тя се очерта заедно с Милена Андонова за Математическата гимназия  и Антоанета Христова за Немската, като най-добре представилите се на конкурса.

След Градишка останаха другите двама претенденти за мястото на доайена Константин Папазов, който дълги години управлява това бургаско училище – Николай Стратиев и Ирина Кънчева.

Позицията си в Немската гимназия „Гьоте“ затвърди Антоанета Христова, пред Росица Пенчева.

Бургаският баткомобил донесе слава на отбора и ръководителя му преди години

Красимир Кънчев, който е „бащата“ на баткомобила в Механото, се кандидатира за директор на Автото. С отбора ученици от Механото – неговите възпитаници спечелиха много награди и симпатиите на целия град. Отборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника през 2019 година получи и почетен медал от Министерството на околната среда и водите за принос за развитието на иновации и нови технологии за по-чиста околна среда. Кънчев си затвърди позицията в ПГ по автотранспорт като директор, изпреварвайки по точки Николай Стратиев.

Очаквано в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в директорския кабинет остава Милена Андонова, която има повече точки от Ирина Кънчева, която също е преподавател в елитната гимназия.

Извън Бургас любопитен факт е, че политическо лице стана директор на ОУ „Елин Пелин“ в село Дъбник, Поморийско. Това е Весела Райкова – Грекова областен лидер на ДСБ, която е била кандидат за народен представител, а при последните местни избори – пета в листата на ПП-ДБ. Тя бе единствен кандидат за поста и също от 2022 година е временно изпълняваща длъжността.

Сребрин Сребрев също отстоя позицията си за ОУ „В. Левски“ в Българово. Директор на СУ „Иван Вазов“ – Поморие е Петя Казакова.

Преди време директорските конкурси не само в Бургас, а и в цялата страна бяха спрени, защото се очакваше решението на Върховния административен съд по Наредбата, която касаеше правилата за тяхното провеждане. Това е и причината много от училищата години наред да се управляват от вр. и. д. директор.

Новите правила, които се прилагат за първи път, имат своите симпатизанти, но и своите отрицатели. Едни считат теста за объркващ, други го определят като точен за преценяване на лидерските качества на даден кандидат.

 

Петя Петрова, началник на Регионалното управление по образованието е категорична:

„Считам, че така разработеният конкурс отразява много прецизно отговорностите пред директорите на училища в съвременните обстоятелства. Да формираш личности като ги образоваш и социализираш е задача, която изисква множество знания и умения и те далеч не са свързани само с познаване на административната уредба. Да наблюдаваш общността и да я развиваш изисква вглеждане и подкрепа, която не изключва и това самият лидер да продължава да се учи. Напротив!“

В национален мащаб 200 училища вече имат избрани директори след конкурсите. Анализът на МОН показва, че 7 души са с 90 и повече точки. Кандидатите с най-високи резултати са от 7 области в страната – Бургас, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, София-град и София-област.

Очаквайте мненията за конкурса на зам.кмета Михаил Ненов, синдикалиста Константин Янков и директорите Павлина Градишка и Сребрин Сребрев

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,