Неделя, 19 Май 2024
    
Бизнес

Първи СПА хотели приемат австрийски туристи за процедури, платени от техни застрахователи

  27.03.2024 13:29  
Първи СПА хотели приемат австрийски туристи за процедури, платени от техни застрахователи
илюстративна

 

Водят се разговори и с Норвегия и Румъния

 

Български медикъл СПА хотели в курортните комплекси Златни пясъци и Албена са подписали договори със застрахователни компании в Австрия, което дава възможност австрийски туристи да използват застраховките си в тези обекти. Новината съобщи във вторник Меглена Плугчиева, която работи с австрийския пазар от името на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

9 хотела от Златни пясъци и 2 хотела от Албена са подписали договори с 5 застрахователни дружества, между които водещите застрахователи в Австрия, каза Плугчиева пред БНР.

Още преди пандемията Германската асоциация на здравноосигурителните каси първа включи България в списъка от държави, в които възстановява разходите за възстановителни процедури. През миналата година бяха подписани първите договори от български медикъл СПА центрове, в които разходите за процедури ще бъдат заплащани от съответната здравноосигурителна каса в Германия.

Австрия е вторият проект на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

 

Активни трябва да са и общините

 

"Има нужда общини, неправителствен сектор и държава да работят активно заедно и то устойчиво. И реклама – цялото богатство, което имаме като природа, като минерални и термални извори, като високо качество на услугите, те не са известни или са малко известни при тази сериозна конкуренция на туристическия пазар в Европа.

В Австрия, за съжаление, България се оказва като туристическа дестинация почти непозната. Последните години са се отразили неблагоприятно не само поради политическата нестабилност у нас заради избори, но и липсата на всякаква реклама и спорадично участие на изложения. Всичко това е пакет от обстоятелства, затрудняващи цялата дейност, която беше свързана сега с промотиране на България", обясни Плугчиева.

Плугчиева обяви също, че освен с Австрия, се водят разговори и с Норвегия и Румъния