Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Старчески дом изпъна нервите на съветници

  26.03.2024 17:02  
Старчески дом изпъна нервите на съветници

Изпитание. Някои напуснаха временно залата обидени, други се ядосаха по време на дебата

 

Георги РУСИНОВ

 

Повече от час общинските съветници от мнозинството спориха с тези от малцинството по докладната за реформиране на старческия дом „Цвета и Анка Върбанови“, за който трябва да се построи нова сграда в Минералните бани. С нея кметът Димитър Николов предлага изграждане на нова сграда за резидентна грижа за възрастни хора. Обект на спора станаха предвидените за дейностите средства, които са почти 8 млн. лева. От 7 726 328 лева, максималната стойност, с която общината трябва да участва е 3 335 917 лева. Останалите средства са по Програма за модернизиране на дългосрочната грижа от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Васил Загорчев от ГЕРБ пръв взе думата в дебата, изпреварвайки колегите си от „Възраждане“, които още на пресконференция преди сесията коментираха темата. Той заяви, че е посетил „Цвета и Анка Върбанови“ и че общото усещане е че това са едни места с недобра хигиена и неприятни миризми, места където може да срещнеш тежки съдби и хора, които казват, че са изоставени.

„Проблемът според мен е, че сме привикнали да виждаме възрастните хора като отрудени и блъскани от живота, хора на които не прилича такъв лукс, какъвто се предлага. Защото и такива въпроси има – защо толкова много средства се отделят за сграда, чийто услуги ще ползват 32-ма потребители. Кой ще ползва тази грижа? Не са ли това хората от предното поколение, които са дали своето за обществото, чрез труда си, чрез данъците си? Не са ли те на възрастта на нашите родители? Може ли да има висока стойност, с която те да изживеят спокойно старините си? Дано в бъдеще да разширим обхвата на тази услуга. Аз ще подкрепя тази докладна и когато видя реализирането му ще се гордея с всеки един, който я е подкрепил“, каза той.

Александър Койчев от „Възраждане“ на свой ред посочи, че възрастните хора безспорно заслужават най-доброто. Те и бургазлии обаче не заслужавали пилеене на публичен ресурс.

„Коментирали сме с експерти и едно такова изпълнение с най-скъпите материали излиза към 4 милиона и нещо. Приветстваме идеята да има старчески дом, но не и на такава цена“, уточни общинският съветник.

Мартин Кръстев от ПП/ДБ обясни, че в Бургас има дефицит на домовете за възрастни хора.

„Направих среща с управителя на този старчески дом и обстановката е ведра и приятна. Работят в посока да правят мост между поколенията – посещават ги деца, организират си различни занимания. Така, че обстановката, която описахте не е точно такава, но подкрепям докладната, защото има какво още да се желае“, заяви той.

От СЕК подкрепиха идеята, но и те като „Възраждане“ коментираха, че не могат да се съгласят с разходването на 8 млн. лева за старчески дом.

„Направихме си труда да отидем старческия дом в Лъка, изграден през 2021-а за 1.6 млн. лева. И двойно да са се покачили материалите, няма как да струва повече от 4-5 млн. лева“, поясни Иван Иванов.

Бившият им съпартиец Георги Манев, сега в редиците на КОД/БВ и част от управляващото мнозинство контрира с това, че „до 4 млн. лева съфинансиране не означава 4 млн. съфинансиране“. Така или иначе процедурата ще е по Закона за обществените поръчки и ще спечели строителят с най-ниска предложена оферта, добави той.

„Не чух някой да е против изграждането на този дом. Аз също съм бил в доста старчески домове, включително и в този и не съм усетил неприятни миризми и не съм видял тъжни погледи. За пореден път обаче не ни се дава количествено-стойностна сметка и инвестиционен проект. Няма да спрем тази инициатива, но след като ни се казва, че има такива документи, то нека да ги видим“, отговори Мариян Иванов от „Възраждане“.

Председателят на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев взе думата, казвайки, че има едно притеснение и чувство за вина заради случилото се с проекта за дом за възрастни хора с деменция в Твърдица, който местните не пожелаха на територията на селото.

„Макар, че внимателния анализ показа, че виновни нямаше, ситуацията е такава – разбрах, че една комбинация от бързане, срокове, желание от администрацията, нежелание от други и политически амбиции, едно страхотно начинание няма да се случи в Твърдица. Затова такива докладни свързани с възрастните хора ще получат пълното ми внимание, за да могат да бъдат реализирани. През 2018-а е въведен закон, с който се въвеждат най-високи стандарти за такива домове. Влязъл е в сила през 2020-а. В него се съобщава, че всички съществуващи трябва да се реформират до 2025-а по най-високите възможни стандарти. Прави чест на администрацията и предходния ОбС стартират незабавно възможностите, които Плана за възстановяване ни дава, а той е именно за реформиране на дома „Цвета и Анка Върбанови“. Проектът, по стар обичай на Бургас, е изготвен по най-бързия възможен начин. Неговите данни показват, че сумата му ще е около 6 млн. лева“, обясни той.

Първият сред равни продължи с това, че администрацията заслужава аплаузи заради модерната обстановка, която ще се получи в този дом след реформацията му.

„Сградата ще има всички необходими условия за самостоятелен живот. Т.е. в есента на живота си наши майки и дядовци ще живеят добре, а не наблъскани по няколко души в стая. Сградата ще бъде оборудвана с всички необходими мебели, фитнес, помещения за арт терапия, зони за хранене, алеи, места за разхождане. В тази сграда и персоналът ще има възможност да остане да живее и работи там. Наличното КСС беше през цялото време в общината, както и инвестиционният проект. Сумата показва максималните възможни стойности. Този проект ще мине през обществена поръчка с открита процедура. Аз даже се радвам, че е дадена възможност за такава висока стойност, защото да не се окаже, че пазарните условия ще надвишат строителните възможности. Всички ние сме в дълг към тези хора, които са изградили нашия град. Домът, който ще бъде изграден ще бъде отново пример как Бургас прави и е лидер във всяко едно начинание. Завършвам с един лозунг: Бургас води, останалите го следват!“, ентусиазирано продължи Хаджиянев.

По време на изказването му от „Възраждане“ протестираха срещу думите му, че количествено-стойностните сметки през цялото време били в общината, както и инвестиционния план. Те добавиха, че са ги поискали от главния архитект, който обаче не им ги е предоставил.

Самият Тихомир Райчев обясни също, че стойността е максимална и индикативна. Това е рамка, в която ще се вмъкне изграждането на проекта, който включвал не само строителство, но и оборудването.

От „Възраждане“ направиха сравнение с друг бъдещ проект в Крайморие – нов филиал на ОУ „Александър Г. Коджакафалията“, който бил далеч по-мащабен, а щял да струва по-евтино. Тук Райчев, заместник-кметът Михаил Ненов, а и други отговориха, че не е сериозно да се сравняват два различни проекта.

Георги Дракалиев помоли от администрацията да дадат обяснение как ще дофинансираме – с теглене на кредит, или по друг начин.

Елена Кокаларова посочи, че ако проектът по някакъв начин не отговаря на изискванията, то той няма да бъде одобрен. Арх. Дилян Георгиев коментира, че Общински съвет не е компетентния орган, който да оценява един проект и помоли колегите си да се изказват по същество.

Думата взе и кметът Димитър Николов, който започна с цитат.

„Вчера имаше годишнина от рождението на Чудомир. Та той казваше: „Ако лъжата може да обиколи света, истината през това време ще си връзва обувките. Ако можем да перифразираме то при нас вместо лъжата ще е внушението. И на двете партии (б.а. СЕК и „Възраждане“) ще ви кажа, че изборите минаха преди месеци. Тук няма да позволя внушението да провали и този проект, както стана с Твърдица. Отношението на общината към възрастните е като към децата. На тези хора дължим любов и уважение. Цената ще бъде такава каквато се декларира при завършването на проекта. Но поради липса на финансиране може да бъде провален. Навремето имаше опасност „Коджакафалията“ да не се превърне в модерно училище, заради ей такива внушения. Затова призовавам позитивно мислещите общински съветници да не дават воля на тези внушения и да подкрепят тази докладна записка. Този старчески дом ще е пример за всички в страната. Имаше въпрос как ще се финансира проекта – имаме достатъчно възможност“, обясни градоначалникът.

След това се премина и към гласуване като 38 от съветниците гласуваха „за“, а 6 се въздържаха. 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,