Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Любопитно

Феи, пирати, полицаи на празника на Немската

  25.03.2024 11:12  
Феи, пирати, полицаи на празника на Немската

Фашингът - традициите са това, което бяха

Тази година НЕГ „Гьоте“ спази традицията и отбеляза празника на гимназията с Фашинг – аналог на типичния за Германия карнавал, който от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие.

Официални гости на карнавала бяха: г-н Пламен Янев – областен управител, г-н Михаил Ненов – заместник - кмет „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас, г-жа Мария Георгиева - главен експерт „Образование“ в Община Бургас, г-жа Благовеста Благоева – старши експерт „Образование“ в Община Бургас, г-жа Жанета Димитрова и г-жа Слава Гиздова – Петкова–старши експерти от РУО – Бургас.

Началото бе дадено от г-н Ненов, който с мотивиращо слово призова ученици и учители да се включат в карнавала, бележещ началото на пролетта, като подчерта красотата и значимостта на многообразието и себеизявата.

Ученици и преподаватели се превъплътиха както във филмови и приказни герои, така и в исторически личности от различни епохи. Дворът на Немската бе изпъстрен с феи, пирати, полицаи, римски легиони, мариачи, благородници, рок – звезди, мислители и учени, пчелари, моряци, образи от различни националности и от народните вярвания.

В концертната част на събитието за доброто настроение на всички се погрижиха талантливите възпитаници на гимназията: Стефания Кусева, Вера Колева, Ина Челебиева, Полина Георгиева, както и денс групата от VIII„в“ клас „Ти Ем Би“, танцовият дует „Team possible“ и Божидара Георгиева. В дефилето за най - интересна и оригинална визия взеха участие както ученици, така и учители. Разбира се, излъчиха се победители, избрани от публиката чрез онлайн гласуване.

Ученическият съвет – организатор на Фашинг 2024 г. - подготви и благотворителен базар в помощ на болно дете.

Празник като този напомня, че животът е ценност, а веселието е начинът човек да оцелява въпреки трудностите, да надмогва еднообразието в ежедневието, да преодолява различията, да създава общност.

Веселието обединява и това се доказа не само чрез еуфоричния дух, обзел всички присъстващи, но и чрез красивите български хора, които се извиха в двора на гимназията на финала на събитието.