Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Преди сесията в Бургас: От „Възраждане“ повдигнаха въпроси около извънредността на една докладна и финансирането на друга

  25.03.2024 12:36  
Преди сесията в Бургас: От „Възраждане“ повдигнаха въпроси около извънредността на една докладна и финансирането на друга

Георги РУСИНОВ

 

Преди утрешната сесия на Общински съвет – Бургас от „Възраждане“ повдигнаха въпроси около две от докладните, които ще се разглеждат в зала.

„Внесена е докладна за изграждане на нов корпус към дома за възрастни хора „Анка и Цвета Върбанови“. Въпросът е, че стойността на проекта е фрапираща – близо 8 млн. лева. В докладната е записано, че общината разполага с одобрен инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка. Уви, с такива ние не бяхме запознати. След разговори със специалисти ни бе казано, че себестойността на един такъв проект не би трябвало да излиза повече от 3 млн. лева и това е с възможно най-скъпите материали. Парите, които общината иска да отпуснем като дофинансиране на проекта са в размер на 4 млн. и 400 хил. Това буди съмнение у нас“, каза общинският съветник Виктория Върбанова.

Тя даде за пример друг проект за изцяло нов филиал на ОУ „Александър Г. Коджакафалията“, който е на по-голям терен, но ще се изгради за сравнително по-малко пари от нов корпус към дома за възрастни хора в Минералните бани.

„Сумата за „Коджакафалията“, който проект включва физкултурен салон, външно комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, столова със 100 места и стаите, в които ще учат децата е малко над 6 млн. лева. Това е фрапираща разлика с 8-те млн. лева, които искат да бъдат усвоени и то само за изграждане на постройката“, добави тя.

Върбанова и колегата й Мариян Иванов обясниха, че не са против изграждането на нов корпус, но не й начинът, по който се предлага.

„Категорично подчертаваме, че не сме против изграждането на дома за възрастни хора. Дори напротив – подкрепяме. Но имаме притеснения относно тази голяма сума от 8млн. лева. Общината не ни предоставя изготвения инвестиционен проект и количествено-стойностни сметки. Подобно искане отправихме миналата година – че когато гласуваме такива суми е редно да знаем за какво отиват парите на бургаските данъкоплатци. Такива не ни бяха предоставени. Сега пак настояваме да ни се предостави тази информация, да видим за какво точно се харчат тези 8 млн. лева“, коментира Иванов.

Друга докладна, която е входирана като извънредна касае изграждане на нов корпус и отделения към болница „Лайф хоспитал“. Според общинските съветници от „Възраждане“ няма никакви основания тя да се разглежда извънредно.

„В правилника ясно е разписано кога една докладна е извънредна – при аварийни ситуации, бедствия, при изпускане на някакви срокове за европроекти и т.н. В тази докладна няма нищо извънредно. Тук има и нещо друго по-притеснително и скандално. В Наредба номер 7 на МРРБ, която урежда точните площи за различни видове дейности, ясно са посочени параметрите, на които трябва да отговаря едно отделение, корпус. Съгласно изискванията на тази наредба, необходимата площ за терен на болница зависи от броя на болничните легла. При до 200 легла, какъвто е случаят с „Лайф хоспитал“ трябва да има между 95-100 кв.м. Това, което се предлага е площта на легло да бъде намалена на 18.35 кв.м. Едно близо десетократно намаление на параметри, които са заложени. Това означава, че ще тъпчем пациентите в едни стаички, само и само да се допусне разширение на болницата. В българското законодателство, за съжаление, има прекалено много вратички то да бъде заобиколено. Ето това е регламентирано в наредбата, прието с мнозинство не по-малко  от 2/3 от общия брой на съветниците“, заяви той.

От „Възраждане“ ще настояват за оттегляне на докладната , тъй като няма основание да се разглежда извънредно на утрешната сесия.

„От там нататък тя може да бъде атакувана и пред областния управител, и пред Административния съд. Ще настояваме за преразглеждане на инвестиционното намерение, защото тук говорим за едно многократно занижаване на норми в Наредба. Отделно от това не е ясно коя нужда налага разкриване на отделения, които вече ги има в други бургаски болници“, уточни Иванов.

На утрешната сесия се очаква да бъде приета и обща декларация срещу изграждането на ветрогенератори в Черно море.

„Радваме се, че това бе възприето и от съвносителите на законопроекта в лицето на ГЕРБ. Те също подготвиха такава декларация. С тях стигнахме до единомислие и им предложихме да направим една обща. Лишено е от смисъл от две отделни. Когато трябва да се защити интересът на българските граждани, това трябва да обединява политиците. От ГЕРБ възприеха наши текстове и така утре ще гласуваме една декларация. Надявам се тя да бъде подкрепена от всички общински съветници. По време на комисиите видяхме единомислие у тях, с изключение на колегите от ПП/ДБ, като някои от тях дори настояват за изграждането на тези ветрогенератори. Ние смятаме, че по този начин ще покажем желание да защитим интереса на българските рибари, хотелиери и ресторантьори и ще намалим техните притеснения. Това трябва да бъде последвано и от оттегляне на този спорен законопроект в Народното събрание“, каза още общинският съветник.

Народният представител Борис Аладжов коментира националните политики на партията.

„В момента текат процедури за кандидати са евродепутати във всички структури на „Възраждане“ в страната. След това ще бъдат изпратени кандидатите към националното ръководство, ще бъдат одобрени и подредени в листа. Нашите кандидати трябва да отговарят на няколко условия – да са родолюбци, да бъдат открити и демократични политици, отчетливо работливи и оперативно ефективни. Целта е нашите депутати да разбият образа на безполезния еврочиновник, който ще бъде запомнен само с това, че взима необосновано висока заплата. Нашата структура ще се събере довечера, за да обсъдим и нашата номинация“, заяви депутатът.

Аладжов добави, че в момента около ротацията се разиграва един театър, в който основните действащи лица са партиите от сглобката.

„Ние сме готови за избори, защото това правителство не защитава интересите на народа“, поясни той.