Събота, 27 Апр 2024
    
Крими

Спипаният кокаин в контейнер с банани струва над 6 млн.долара, проверява се за кой пазар е бил предназначен

  26.03.2024 11:07  
Спипаният кокаин в контейнер с банани струва  над 6 млн.долара, проверява се за кой пазар е бил предназначен

Силвия Шатърова

Кокаинът, спипан в контейнер с банани на Пристанищен терминал Бургас, струва на едро над 6 млн. долара. 1 кг. на едро се търгува за 40 000 долара, стана асно по думите на властите, които дадоха брифинг по случая.

Близо 170 кг. са открити в контейнер, който е разтоварен, идвал е от Еквадор. В момента се  проверява коя е фирмата получател. Вносителят е голямо търговско дружество, което оперира с цитруси. Проверяват се работещи и упрваляващи в него, но към момента не е открита тяхна съпричастност към деянието, заяви окръжният прокурор на Бургас -Георги Чинев, който определи количеството като безпрецедентно голямо.Тепърва ще се доказва за къде е била предназначена пратката-дали за вътрешния или за външния пазар.

Кокаинът в пакети е бил разположен във фабрична стена на контейнера,  не е в нарочен тайник, стана ясно по думите на Стефан Бакалов -началник на отдел „Борба с ннаркотрафика“ към Агенция „Митници“.

Към момента няма задържани лица, корабът е освободен, той е плавал с начално пристанище Еквадор през Панама, Италия, Малта за Бълтария. Корабът е под либерийски флаг и в момента е в Грузия.

Властите не отговориха дали тази пратка има нещо общо със заловената през 2019 година отново в контейнер с банани друга пратка и за традиционен канал ли става въпрос.


Според директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова това е най-голямото количество наркотик, залавян на Пристанище Бургас.

„Гордея се със своите служители“, заяви тя.