Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Култура

“БМФ Порт Бургас” обяви трети Национален литературен конкурс на тема „Морето, което събира всичко далечно“

  25.03.2024 13:14  
“БМФ Порт Бургас” обяви трети Национален литературен конкурс на тема „Морето, което събира всичко далечно“

“БМФ Порт Бургас” АД постави началото на своя Трети национален литературен конкурс. Творческата надпревара е част от социалната програма на дружеството, концесионер на пристанищните терминали „Бургас Изток 2” и „Бургас Запад”, което активно присъства в обществения живот на града. С тази инициатива “БМФ Порт Бургас” има за цел да подкрепи литературната традиция в морския град и да поощри създаването на стойностни литературни произведения.

Организираните през 2022 и 2023 година литературни конкурси на „БМФ Порт Бургас“ предизвикаха изключително голям интерес. Само за две години в инициативата се включиха общо 254 автори от над 60 населени места в България, Великобритания, Белгия и Канада.

Темите за човека, морето и природата вдъхновяват хора от всички възрасти. Най-младият участник до момента е на 8, а най-зрелият на 82 години. С широките си географски граници надпреварата бързо се доказа като национално състезание по изящна словесност, в което вземат участие и носителите на множество отличия от престижни национални и международни конкурси. Състезанието бързо се наложи като една сериозна и авторитетна творческа надпревара, а от дружеството обещаха тя да се превърне в традиция за морския град.

Тази година конкурсът е разделен на две категории - проза и поезия. В него могат да се включат всички желаещи, без ограничение във възрастта. Темата, по която участниците ще творят е “Морето, което събира всичко далечно”. Както и досега, литературната надпревара е вдъхновена от темата за неразривната връзка между човека и природата.

И в двете категории няма строги жанрови ограничения. Авторите могат да напишат есе, фейлетон, разказ или стихотворение. Единствените ограничения, които организаторите поставят, са в обема – за проза до 3 страници, за поезия до 2 страници.

Творбите ще се приемат до 21 август 2024 г. по електронната поща [email protected]  или на хартиен носител на адрес: 8000 Бургас, пл. Баба Ганка № 4, ет. 4.  Те ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Елка Василева – поетеса и Весела Джунджурова – главен юрисконсулт на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД. Към тях тази година ще се присъедини и Динко Динков – филолог, поет и писател, лауреат на Годишните литературни награди за 2023 година на Община Бургас.

Победителите ще бъдат наградени на специална церемония в Бургас през есента. Класиралите се на първо, второ и трето място ще получат парични награди, номинираните участници също ще бъдат възнаградени. Наградените творби ще бъдат публикувани в специализирани сайтове за литература като http://bpoburgas.org – сайт на Бургаска писателска общност, печатното издание за  младежко литературно творчество „Музи в залива“ и информационния сайт http://www.nabrega.bg .