Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Портрет на първия български аптекар в Бургас ще вдъхновява бъдещите студенти по фармация

  24.03.2024 09:10  
 Портрет на първия български аптекар в Бургас ще вдъхновява бъдещите студенти по фармация

Наследници на Петър Калканджиев, който е първият български аптекар в Бургас, дариха на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ негов портрет на над 120 години. Той е направен по една от най-старите снимки, които се пазят в Бургаския държавен архив.

„През 1903 г., по време на освободителните борби в Малко Търново, край Ясна поляна имало санитарни складове, в които лекували въстаниците и четниците. Петър Калканджиев дарявал превързочни материали и лекарства и там, заедно с един бургаски лекар лекували хората. Освен професионалист в областта на фармацията, той е бил и добродетел“, сподели Наталия Недялкова, съпруга на Симеон Недялков, който е праправнук на първия бургаски аптекар.

Наследниците на Калканджиев дариха на университета и документи от тогавашната аптека. Те споделиха, че притежават инвентар, който също ще дарят за Музея на медицината.

„Радостен съм, че чрез вашето дарение помощник фармацевтите, нашите бъдещи специалисти, ще се запознаят с исторически данни за първата аптека в Бургас. За тях, образът на Петър Калканджиев трябва да е вдъхновение“, каза ректорът на университета проф. Бозов.

Историята разказва, че Петър Калканджиев, за да изучи основите на аптекарското дело, заминал за Цариград, където прилежно изучавал медицина и фармация. След като се завърнал в родината си и преди да се установи в Бургас, той подарил имотите си в Малко Търново за изграждането на училище и църква. В запазени архиви се вижда, че Калканджиев освен собственик на аптеката е спечелил и конкурс за ефективна отрова срещу гризачи в конкуренция със свой колега – грък.

Първата аптека в града и втората в България, след тази във Велико Търново, се помещавала в двуетажна сграда на мястото на някогашната стара бургаска община.

От университета предвиждат аулата на бъдещия факултет по фармация да бъде наречена на Петър Калканджиева. Община Бургас, чрез общински съвет, също възнамерява да увековечи името на бургаския аптекар като наименуват улица в града.