Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Ганьо се показа! Започнаха да крадат кафяви контейнери, друг се разкая и върна кофа на мястото й

  19.03.2024 11:51  
Ганьо се показа! Започнаха да крадат кафяви контейнери, друг се разкая и върна кофа на мястото й

Георги РУСИНОВ

 

Имаме една любима приказка, олицетворение на народопсихологията на народа ни и тя е, че „българинът ще намери цаката на всичко“. Да откраднеш нова кофа за боклук, която е поставена в района, в който живееш, без ясна причина за това, вече граничи с глупостта. Дали пък някои граждани не изпитват носталгия по времената, когато казаните се прибираха неправомерно по дворовете, за да не ги ползват комшиите и се вадеха в дните, когато боклукчийските камиони минаваха, можем само да гадаем.

Факт е, че дни след като Община Бургас започна да снабдява квартали и комплекси в града с новите кафяви контейнери за органични отпадъци, които тепърва ще играят важна роля при въвеждането на новия начин за изчисляване на „такса смет“, а именно „замърсителят плаща“, започнаха да изчезват.

Около 20 са случаите, в които от различни точки в града са откраднати нови контейнери, стана ясно по време на заседанието на постоянната комисия по екология към Общински съвет – Бургас. Председателят Стоян Грозев отправи въпрос към заместник-кмета Весна Балтина как възнамерява общината да опази кафявите контейнери, когато стана ясно, че всъщност вече има посегателства над новите придобивки за бургазлии. Тя посочи, че освен откраднатите, има и една върната.

„На някой очевидно гузната съвест е проработила“, посочи ресорният заместник-кмет.

Интересното е, че сред откраднатите контейнери е имало и такива, които вече са били пълни с органични отпадъци. Тук част от членовете на комисията се пошегуваха да не би да има вече и нелегални анаеробни инсталации, които преработват тези биоразградими продукти.

Весна Балтина се съгласи с мнението на комисията, че трябва по-засилена информационна кампания. Тя заяви, че съвсем скоро стартират такива срещи в училищата, които ще са едни от основните ползватели на кафявите контейнери. Следващи срещи са предвидени по комплекси и квартали, които ще са насочени към домакинствата и домоуправителите. През септември пък ще се организира кръгла маса с бизнеса – най-вече ресторантьорския и представители на различни борси, за да се отбележат плюсове и минуси от ползването на новите контейнери.

„Най-голямата част от биоразградимите отпадъци, които влизат в Анаеробната инсталация са именно от различните заведения за хранене и хранителните борси“, каза Балтина.

А във връзка с кражбите тя изрази надежда, че това са временни прояви, каквито е имало и при поставянето на предишни нови контейнери за отпадъци, като припомни колко често такива биваха подпалвани.