Събота, 27 Апр 2024
    
Крими

Обвиняемият за катастрофата на пътя Бургас-Средец Атанас Андонов: Съжалявам за случилото се, колата ми тръгна наляво

  16.03.2024 13:30  
Обвиняемият за катастрофата на пътя Бургас-Средец Атанас Андонов: Съжалявам за случилото се, колата ми тръгна наляво

Силвия Шатърова

„Съжалявам за случилото се, изказвам съболезнования на близките на починалата, но не се чувствам толкова виновен, защото колата ми поднесе наляво, заяви обвиняаемият за убийството на учителката Янита Пепелянавова -Атанас Андонов от село Константиново.

Днес той влезе в съдебна зала и поиска по-лека мярка, защото по думите му „няма да издържи физически в ареста и не е такъв човек като останалите арестувани. Аз днес ги видях на разходката, нямам нищо общо с хора като тях“, допълни днес пред съда той.
Андонов е с постоянен адрес "Меден рудник", а живее в село Константиново със съпругата си, пенсионер е, но работи като технически сътрудник във фирма.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража“, като аргумен окръжен прокурор Иван Георгиев посочи, че  според свидетелски показания колата се е движела с превишена скорост, открита е кацнала върху клон на дърво, като преди това се е завъртяла на 180 градуса, към убийството на Янина Пепелянкова се добавя и  причина на средна телесна повреда на три лица- Елена Славова и двете деца- Николета и Наталия Дошеви. Той допълни и три предишни нарушения на Андонов, като  двете са превишена скорост, а едното е за нарушение на пътна маркировка в Бургас, има опасност да извърши ново престъпление и да се укрие.

Адвокатите Веселина Василева и Марина Глушкова поискаха мярка „парична гаранция“. Според тях няма доказателство, че в предишните нарушения точно Андонов е шофирал колата, а е възможно да е друг. Освен това те предоставиха доказателства, че обвиняемият е със сменена сърдечна клапа, претърпял е сърдечна операция, има ТЕЛК, както и че няма криминално досие, има постонянен адрес, доходи  и е съдействайл на разследването. И двете са категорични, че автотехническа експертиза ще докаже дали е карал с превишена скорост, защото сидетелските разкази за скоростта са субективни, като и автотехничемска експертиза трябва да додаже, дали колата е била с внезапна повреда.
„Има много неизяснени доказателства и дори в медиите се търсят още свидетели. Профилът на Андонов не отговоря на останалите причини смърт на пътя, т.ен. не е употребил алкохол, наркотици. Освен това се е ангажирал с разследването“, заяви адвокат Василева. Тя допълни, че само двете деца се водят със средна телесна повреда, но не и шофиралата Елена Славова.

По време на гледането на мярката на Андонов му прилоша.

Сестрата на обвиняемия Антоанета Димитрова  заяви пред медии в кулоарите на съда, че двете жени  в „Ситроен“-а са били без предпазни колани, а децата без задължителните столчета и колани.

Прокуратурата потвърди, че в огледа е описано, че са налице доказателства  за липса на предпазни колани на двете жени, но дали децата са били без столчета не е ясно още. Според адвокат Марина Гулшокова свидетелите твърдят за скорост на колата в участъка е била от 60-80 км, а там разрешената скорост е 90 км. в час.

Прокуратурата твърди, че малко преди мястото на инцидента   максимално допустимата скорост е 60 км. в час.

Самият Андонов е заявил, че е малко преди инцидента е намалил скоростта, карал е на автопилот, като той е показвал  скорост от 80 км на колата.
„Ще бъде назначена автотехническа експертиза дали е имало технически проблем непросредствено преди удара“, заяви прокурор Иван Георгиев.

Очаква се в 15.15 Окръжен съд да реши каква ще е мярката му за неотклонение.