Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Хотелиери не искат да чуят за турски бригади в кухнята

  16.03.2024 17:09  
Хотелиери не искат да чуят за турски бригади в кухнята

Кулинария. Развенчан е митът за отличните турски готвачи. Търси се работна ръка от Киргизстан и Узбекистан

Дона МИТЕВА

Местни хотелиери развенчаха мита за отличните турски готвачи, които миналото лято дойдоха да работят по нашето Черноморие. Оказва се, че нито са толкова добри, нито пък изпълняват онова, което им се казва.

„Колегите пропищяха от турците миналото лято. Оплакват се, че идват цяла бригада. От гледна точка на това, че се наема накуп персонал, е добре, но уловката идва след това. Те започват да управляват кухнята по собствен тертип, да си налагат продукти, които те решат и да приготвят онова, което на тях им се ще, а не следват цялостната политика на хотела или заведението.

Освен това и не са чак толкова добри кулинари, или поне не си правят труда да се доказват като такива“, коментира Деляна Цонева, председател на Бургаската туристическа камара. Тя признава, че „на красота го докарват“ – в смисъл, че блок масите ги подреждат блестящо, но като цяло ръководствата на хотелите много трудно се справят с техните волности.

 

Проблемът с работната ръка

 

в туризма продължава да виси като дамоклев меч. „В Бургас непрекъснато се откриват нови заведения. Чудя се техните собственици имат ли идея откъде ще намерят персонал“, пита се Цонева.

Утвърден през последните години бизнес на фирми, е вносът на работна ръка за туризма. Хотелиери и ресторантьори вземат хора от трети страни като Киргизстан, Таджикистан. Ползват се и украинци.

Често когато става дума за сервитьори, има оплаквания от клиентите, че комуникацията тече много трудно. Обслужващият персонал не знае никакъв език освен собствения си, и няма желание да научава поне елементарни изрази на български.

Има и хора от бранша, които са много доволни от усърдието на чужденците и за поредна година подготвят документи, за да наемат работници от други страни. Някои си вземат и вече работили при тях, с които добре се познават.

„При застаряващото ни население, при факта, че нашите млади хора също отиват в чужбина, няма как да не стои проблемът с работната ръка. Той не е само за нашия бранш, нито само за нашата страна“, обобщава Цонева.

 

Що се отнася до това дали ще има повишение на цените

 

за летния туристически сезон, тя е убедена, че драстично такова няма да има. „Очаквам увеличението да е максимално с 10%. Най-вече заради заплатите и осигуровките“, казва тя.

„Основният мотиватор за повишение, е запазването и увеличението на миналогодишните печалби за собствениците. Заплатите на персонала също влияят – повиши се минималната от януари, а оттам и съпътстващите данъци, изчислени на тази основа. Освен това са повишени разходите за хранителни продукти, консумативи, енергия.

Онези колеги, които ползват ток като битови потребители, а това са по-малките в бранша, те ще бъдат засегнати и от отпадането на нощната тарифа и повишението на тока за бита от 1 юли“, обяснява Борис Минчев, който има семеен хотел в Обзор.

Неговата прогноза е, че може да се очаква повишение на цените с от 10 до 20% за летния туристически сезон.