Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Отец Емилиян, архиерейски наместник: Негово Светейшество се подготви достойно за вечния живот

  14.03.2024 16:46  
Отец Емилиян, архиерейски наместник: Негово Светейшество се подготви достойно за вечния живот

Заупокойни молитви за българския патриарх Неофит бяха отслужени вчера в 12 часа във всички бургаски православни храмове, както и в цялата страна. За Сливенска епархия това се случи с благословението и разпореждането на временно управляващия Сливенска епархия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Камбаните биха траурно в същия час.

Отец Емилиян, архиерейски наместник, коментира кончината на българския патриарх така: „С кончината на българския патриарх Неофит Българската православна църква и българският народ загубиха своя духовен водач в православната вяра. Той стоеше десет години начело на Светия патриаршески български престол и ръководеше мъдро българската православна църква и българския народ. Загубихме духовния си водач от временния живот, но като вярващи в Бог знаем, че животът не е само тук, на земята. Той продължава във вечния живот – царството небесно – при Бога. И всички, рано или късно, ще преминем през тази врата във вечния живот. Там е живот безкраен, за който човек се подготвя тук, на земята.

Негово Светейшество се подготви достойно за този вечен живот. През целия си негов земен живот като истински монах, като истински православен архиерей и патриарх – достойно извървя своя път на служение на православната църква. Той е един пример на всички духовници и миряни във вярата и  служението на Бога“.