Събота, 27 Апр 2024
    
Крими

Изправят пред съда каналджията, убил двамата бургаски полицаи

  13.03.2024 14:16  
Изправят пред съда каналджията, убил двамата бургаски полицаи
Омар Аднан (вляво)
  Георги Русинов

Георги РУСИНОВ

 

Делото за смъртта на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев най-накрая влиза в съда. Убиецът им – сирийският каналджия Омар Аднан ще се изправи пред състав на Окръжен съд – Бургас по обвинение за умишлено причиняване смъртта на двамата униформени. Трагичният инцидент, в който двамата бяха прегазени от управлявания от Аднан автобус е от 25 август 2022-а. Сега година и половина по-късно Окръжна прокуратура – Бургас е готова да вкара делото в зала, което трябва да бъде насрочено до месец.

В автобуса-камикадзе тогава Омар е превозвал 47 чужди граждани, които се качили в него вечерта на 24 август 2022-а в гориста местност в района на Малко Търново като преди това са преминали нелегално българо-турската граница.

Припомняме, че обвиняемият потегля с тежкото возило към Бургас, като в един момент служители на „Гранична полиция“ от Малко Търново и морския град започват да го преследват след като на два пъти не спира на сигнали подадени със „стоп“ палка – веднъж на КПП-Крушевец и веднъж на КПП-Пода. Аднан продължава да отказва да се подчини и на сигнали подадени от полицейски автомобили, преследващи автобуса в движението му към Бургас.

След като влиза в града, служителите на „Гранична полиция“ се свързват с колегите си от Областна дирекция на МВР-Бургас, за да предупредят за идващия автобус. На сигнала се отзовава патрулът на Илиев и Градев. Служебният автомобил е бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити. Заемат позиция на кръстовището с кръгово движение „Трапезица“, за да спрат отказващият заповеди автобус.

Вместо да спре плавно в най-дясната част на платното за движение, Аднан продължава да шофира с превишена скорост от около 78 км/ч, при позволена 40 км/ч в този участък. Той навлиза в кръговото кръстовище, с цел да избегне спиране на автобуса и прегазва патрулния полицейски автомобил с двамата полицаи в него, които загиват на място.

Случаят предизвика широк обществен отзвук на недоволство срещу все повече засилващия се мигрантски натиск към България, който в най-голямата си част преминава през Бургаска област. Последваха проверки, визити на различни вътрешни министри, съкращения и освобождавания от постове.

ОДМВР-Бургас организира изцяло нов и различен подход към пресичане на мигрантския трафик, който известно време жънеше някакъв успех. Така например КПП-тата често се налагаше да сменят местата си, заради промяна в пътищата на мигрантите и превозващите ги каналджии.

Тепърва предстои Окръжен съд – Бургас да насрочи дата и начален час за първото заседание по делото. Почти сигурно е, че то ще протече по общия ред, а не по съкратеното следствие.