Събота, 25 Май 2024
    
Общество

Почитаме паметта на виден светец

  13.03.2024 08:19  
Почитаме паметта на виден светец

На 13 март почитаме паметта на свети Никифор, Цариградски патриарх.

Той е роден в Цариград в средата на VIII век, когато иконоборството било в силата си.

Израсъл в православно семейство, баща му дори пострадал от насилията на иконоборците. Благодарение на доброто си образование Никифор заел висока длъжност в двореца. Водел добродетелен живот и усърдно защитавал почитането на светите икони.

При управлението на малолетния император Константин VI и неговата майка света Ирина през 787 г. в град Никея бил свикан Седмият вселенски събор, който осъдил иконоборческата ерес.

Като задълбочен познавач на Свещеното писание Никифор от името на императора говорил на събора в защита на православието и оказал голяма помощ за оборването на ереста.

След събора той останал в двореца известно време, но животът там не го удовлетворявал. Затова напуснал службата и се заселил в уединение край Босфора, където се занимавал с научни трудове, пост и молитва, макар и още да не бил приел монашество.

А когато починал цариградският патриарх свети Тарасий, Никифор бил избран на негово място заради качествата си на добър богослов и свят по живот човек.

Тогава бил посветен в монашески чин, ръкоположили го последователно за дякон, свещеник и епископ и го въвели на патриаршеския престол на 12 април 806 г., Възкресение Христово.

Но изпитанията тепърва предстояли.

Патриархът с проповеди убеждавал народа да изостави иконоборческите разбирания и да се обединят всички християни. Имал добър успех и вярващите с разбиране го подкрепяли. Императорът Лъв V Арменец обаче продължил иконоборческата си политика и затова в 815 г. патриарх Никофор бил свален от престола и заточен на остров Приконисос (днес Мармара) в Мраморно море.

Там твърдият изповедник на православието починал в изгнание на 2 юни 828 г. На 13 март 847 г. мощите му били пренесени и погребани в Цариград.

 

Източник: БТА


Бургас
Бургас
Общество
Томина неделя е
  12.05.2024 09:19      
Бургас
Светли петък е!
  10.05.2024 08:02      
Бургас
Светла сряда е!
  08.05.2024 07:58