Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Свещеници и миряни от Сливенска епархия с призив към Светия Синод

  11.03.2024 16:44  
Свещеници и миряни от Сливенска епархия с призив  към Светия Синод

Свещеници и миряни от Сливенска епархия излязоха  с обръщение към Светия Синод, като поискаха да поправят допусната грешка и да отменят синодалната наредба, като отменят всички всяващи  смут и решения на Светия Синод от 24 февруари. Като настояват да се проведе в най-скоро време каноническия избор между двамата кандидати!

Обръщението им е придружено с подписи на клирици и миряни, събрани  в Неделя на Страшния съд, известна още като Неделя Месопустна

В обръщението се казва:

"Всемилостивият и Премъдър Бог чу нашите молитви! Той чу молитвите на приснопаметния наш духовен старец Сливенския митрополит Йоаникий!

Прибързано приетото решение за касиране на епархийския избор, както и за приемане на Синодална наредба, беше преоценено от голяма част от нашите архиереи. Заявяваме своята синовна признателност и благодарност към техни Високопреосвещенства Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Врачанския митрополит Григорий, Пловдивския митрополит Николай и Русенския митрополит Наум за тяхната мъдрост, духовна чувствителност и разсъдителност! Сърдечно им благодарим, че вслушвайки се в гласа на техните събратя - архиереи и митрополитите Гавраил, Серафим и Данаил, както и в гласа на множеството свещеници и миряни от цяла България, те преоцениха своето първоначално решение. Благодарим на митрополитите Йоан и Григорий за доблестта и смелостта да признаят със смирение допуснатата грешка. Признателни сме на Пловдивския митрополит Николай за това, че с бащинска загриженост, мъдрост и нелицемерна любов той заяви своята искрена и категорична готовност допуснатата неправда да се поправи като се отменят всички всяващи смут и раздор решения на Светия синод от 24-ти февруари т.г. и да се проведе в най-скоро време каноническият избор между двамата кандидати! Благодарим и на Русенския митрополит Наум за неговата подкрепа.

Утре се събира Светия Синод, като трябваше да избере нов Сливенски митроолит без участието на миряни и свещеници от епархията. След протести и писма няколко от митрополитите се отказаха от подкрепата си Синодалната подкрепа, която позволява това.
Какво ще е решението предстои да стане ясно утре.