Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

ДПС пред Радев: Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, ще продължим да бъдем фактор на стабилност

  11.03.2024 14:39  
ДПС пред Радев: Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, ще продължим да бъдем фактор на стабилност

Продължават консултациите при президента Румен Радев. За разговори с държавния глава пристигнаха съпредседателят на Движението Джевдет Чакъров, както и Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. 

„Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващото мнозинство, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание, без официално да бъде част от управлението. Това създаде предпоставки за редица анализи и тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които вървят в момента между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Включително и по темата за нюансите по отношение на плаващите мнозинства”, започна президентът.

„Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Нашата позиция не се е променила за това да се намери формула за управление на страната в настоящия момент, с оглед и на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен и световен аспект”, каза Чакъров.

Съпредседателят на ДПС посочи, че подкрепата на партията е била винаги предвидима и последователна, предаде Нова ТВ. „Да, ние сме подкрепяли това правителство - основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейски път и хоризонт, както и с членството в НАТО. Но същевременно бих искал да кажа, че преследвайки Шенген и еврозоната, трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората. Добре е да има държавнически подход, всички да бъдем отговорни и на висотата на предизвикателствата, които са пред нас”, добави той.

Чакъров изрази надежда основните субекти да намерят нужната формула за управление. „Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна”, е мнението му.

Цонев изтъкна, че ДПС е била основният фактор за стабилност през първите девет месеца от управлението. „Имахме конструктивна роля за съставянето на този кабинет. Водени от разбирането, че страната трябва да излезе от политическата криза, в която се намираме от три години. От тази гледна точка ние изпълнихме нашите ангажименти”, заяви той.

„За нас оттук нататък решението е лесно и ясно. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим същата политика – да бъдем фактор на стабилност, разумно да подкрепяме онова, което смятаме, че е в тази посока, за доброто на хората и да завършат всички започнати реформи. Най-важното – двете стратегически цели на България – еврозоната и Шенген”, каза още Цонев.

По-рано президентът прие за разговори на „Дондуков” 2 представители на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Консултациите ще продължат и утре с „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”.

До консултациите се стигна, след като премиерът Николай Денков подаде оставка във вторник миналата седмица, а в сряда парламентът я прие единодушно. Процедурата беше договорена още преди 9 месеца, за да може Денков да отстъпи мястото си на Мария Габриел в рамките на ротацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.