Неделя, 19 Май 2024
    
Общество

Двама митрополити оттеглиха подкрепата си за синодалната наредба, която спря изборите в Сливен

  07.03.2024 07:59  
Двама митрополити оттеглиха подкрепата си за синодалната наредба, която спря изборите в Сливен

Варненския митрополит Йоан и врачанския митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, в което посочват, че оттеглят подкрепата си за синодната наредба, която промени правилата за избор на епархийски митрополит в Сливен. В позицията си те посочват, че са притеснени от разделението до което е довела наредбата. Тя промени правилата за избор на митрополити в средата на започнала процедура след смъртта на сливенския владика Йоаникий. Това доведе до протести, както и до сезиране на институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и временно управляващ.

По-рано митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф също излезе със становище, в което посочи, касирането на избора и приемането на наредбата са прибързани и безотговорни решения. Заради това, че не е в България той не взима участие по време на гласуванията. 

Още по време на заседанието на висшия клир трима митрополити изразиха особено мнение - ловчанския Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил. Така при повторно гласуване на същата точка се вижда, че петима висши духовници биха гласували против спорното решение, а от другата страна остават седем гласа. Гласуването е насрочено за 12 и 13 март, а дотогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница.