Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас Култура

Изложба показва капризите на жените в Античността

  06.03.2024 16:34  
Изложба показва капризите на жените в Античността

Георги РУСИНОВ

 

Изложба в Археологическия музей, посветена на Международния ден на жената – 8 март може да бъде разгледана по всяко време. Тя е озаглавена „Капризите през античността – погледни огледалото“ и показва огледала и части от тях открити при разкопки в „Акве Калиде“, Руен, Поморие, Ябълчево и от още места в Бургаска област.

Това според музейния работник Гергана Данабашева означава, че на тези места е имало светилища, посветени на женските божества.

„Някои от откритията са по-стари, а тези, които са от „Акве Калиде“ са от последните археологически сезони. Не са показвани досега нито едно от тях, защото трябваше да бъдат реставрирани“, коментира тя.

Данабашева добави, че екипът на музея е много щастлив, че навреме успяват да реализират изложбата, тъй като всички предмети в нея са минали през реставрация, което отнема време.

„Нещо по-интересно е, че почти всички са оловни огледала. Вече според размера им в археологическата наука биват функционални и оброчни. Казваме оброчни, тъй като общо взето местата, на които са намирани е индикация, че през Античността там е имало храм на различни женски божества от гръко-римския пантеон – Хера, Афродита, Трите нимфи“, поясни тя.

Друг любопитен факт е, че откритите огледала почти винаги са с кръгла форма и по-рядко със запазена дръжка към тях.

„Предната ламела на оловната рамка е почти винаги украсена с геометрични или флорални мотиви. Още по-интересно е тилната ламела отзад, на която с древногръцки надписи са изписани специални формули. Така се казва, тъй като се намират почти идентични надписи – „Ти си прелестната“, На хубавицата подобават хубавите неща“, „Хубавите неща подобават на хубавите жени“, „За господарката подарък“ и т.н. Общо взето тези надписи показват същото, което казахме за женските божества. Най-вероятно са били дар от жени за тези богини за изпълнено желание, или когато са имали желания за изпълняване. Оставяли са ги като подарък“, уточни Данабашева.

Един от експонатите е огледало, на чиято тилна ламела има съвсем ясно изобразена женска изправена фигура – най-вероятно на някое от тези женски божества. А дали мъжете са подарявали огледала на любимите си в Античността, музейният работник отговаря, че е напълно възможно да са правили такива подаръци.

„Теориите не са еднозначни. Мъжете също са проявявали капризи в Античността, но общо взето това са посветителни огледала към женските божества. Красотата и женските капризи както и днес, така и през Античността са еднакви“, каза тя и показа други експонати извън изложбата, които представляват стъкленици за парфюми и гримове.