Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Свещеници от Сливенска епархия се срещат с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

  06.03.2024 14:28  
Свещеници от Сливенска епархия се срещат с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Свещеници от Сливенска епархия ще се срещат утре с Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Срещата е по искане на свещениците, които входираха писмо в канцеларията на Митрополията.

Страстите около избора на Сливенски митрополит продължават да е нажежават, през последните дни свещениците изпратиха писмо до Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Публикуваме текста на цялото им писмо:

До

Негово Високопреосвещенство

Варненски и Великопреславски митрополит г-н, г-н Йоан

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Епархийското духовенство се обръща се обръща към Вас с молба за лична  среща в сградата на  Сливенска митрополия,  на която  желаем,  да ни посочите Вашите аргументи, относно касирането на проведения избор за двамата посочени от нас достоизбираеми епископи,  кандидати за Сливенски митрополит.

Също така да споделим и притесненията си от публикувания в интернет коментар от срещата Ви с миряните от гр. Варна - цитираме: „В Сливенска епархия има много тежки проблеми за решаване, трупани от години. Избирането на добър митрополит е от голямо значение за решаването им“.

Предлагаме на срещата да присъстват представители от всички Духовни околии в диоцеза на Сливенска епархия, за да придобиете по-пълна представа за живота в нея. Имаме и други притеснения, които бихме желали да споделим с Вас, а именно подмяната на истината и тиражирането на неистини от страна на лица, които имат за цел да нарушат мира и разбирателството в нашата епархия.

При проведения избор ние изцяло спазихме устава на БПЦ. Останахме с впечатление, че Вие също сте удовлетворен от начина на провеждане. Затова искаме тази спешна среща с Вас, за да получим отговор на всичките наши въпроси.

Вярваме, че няма причина да имате специално отношение към свещенството и миряните от нашата епархия.

Все пак за първи път в  историята на БПЦ-Българска Патриаршия се отказва на миряни и клир да вземат участие в избора на своя архиерей.

Искрено се надяваме тази среща да се състои и нашата молба е тя да бъде на 07.03.2024 г. в сградата  на Сливенска митрополия.

Целуваме архипастирската Ви десница и оставяме верни на Бог, на Вас и на родната ни Църква чада!

Пред дни епархийски избиратели от Сливенска епархия на Българската православна църква - Българска патриаршия сезираха институциите, заради касирания вот за Сливенски митрополит, който се състоя на 18-ти февруари в канцеларията на Сливенската митрополия. Протоколите от проведения избор в два тура, на който бяха излъчени двамата претенденти за Сливенски митрополит - Агатополския епископ Иеротей и Константийски епископ Михаил, бяха подписани и подпечатани от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, и бяха изпратени в Светия синод. Той на свое заседание от 24-ти февруари касира изборите за Сливенски митрополит с гласовете на Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков. Против и с особено мнение са гласували Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил.

По електронните пощи пристигна писмо, подписано от юриста Михаил Милков, който е пуснал писмо до ДАНС, в него се твърди, че  жалбите на епархийските избиратели са идентични, че държавнити институции не може да се бъркат в религиозните дела и че определени свещеници предизвикват напрежение „сред енориашите в Сливенска епархия, и в цяла България, което прераства в нарушаване на обществения ред, като призовава за стачки, митинги и бунт срещу Св. Синод“.