Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Утре осветяват Моста в знак на съпричастност към Световния ден на лимфедема

  05.03.2024 15:27  
Утре осветяват Моста в знак на съпричастност към Световния ден на лимфедема

В знак на съпричастност и за отбелязване на Световния ден на лимфедема, Моста в Бургас ще бъде осветен в 19.00 часа на 6 март, сряда, в синьо-зелено.

Лимфедемът е заболяване, което засяга около 200 000 души в България и 170 милиона души по света. Това състояние може да бъде наследствено или придобито в резултат на лечение на рак или физическа травма.

Над 30% от жените, преживели рак на гърдата, развиват лимфедем, който води до натрупване на лимфна течност в крайниците, поради увреждане на лимфната система. Подобно рисково ниво се наблюдава и при хора, преживели рак на простатата, яйчниците, меланом, рак на главата и шията и други онкологични заболявания.

С възрастта, заболявания като диабет и сърдечни такива, могат също да доведат до развитие на лимфедем. Заседналият начин на живот и затлъстяването са други сериозни фактори, които могат да предизвикат това сериозно състояние. Лимфедемът не познава възрастови ограничения и не зависи от пола. Дори деца се раждат с това заболяване. Понастоящем няма лечение. Последиците са за цял живот, засягат драстично качеството на живот и могат да доведат до съкращаване на продължителността на живота.

Българска Асоциация Лимфедем е неправителствена организация, която се ангажира да работи за подобряване качеството на живот на хората, засегнати от лимфедем. Ние подкрепяме пациентите и техните семейства като им предоставяме информация за лимфедема, свързаните с него заболявания и последствията от тях. Стремим се да увеличи осведомеността на политиците, здравните власти и обществото за социалното значение на лимфедема, за да се осигури най-доброто възможно лечение за пациентите.

Въпреки, че лимфедемът е хронично заболяване, което води до сериозни здравни проблеми, на практика пациентите в България нямат никаква възможност за лечение. Повечето здравни специалисти не са достатъчно информирани за заболяването. Това води до забавяне на диагнозата, което усложнява значително лечението. Но дори и при поставена диагноза липсата на възможност за лечение у нас поставя пациентите в безизходица. Обществената осведоменост за лимфедема е ниска, въпреки значителното въздействие на заболяването върху живота на пациентите. Липсва и превенция на заболяването.

Хората с лимфедем имат остра нужда от достъп до специализирани центрове и квалифицирани специалисти. Съществува спешна необходимост от обучение и подкрепа за пациентите и техните близки. Финансирането на научни изследвания за лимфедема е недостатъчно, в сравнение с други заболявания с подобен мащаб и тежест.